Повернути довіру і побороти шахрайство — ООН переходить на блокчейн

У травні цього року ООН поставила чергову партію допомоги сирійським біженцям, що мешкають у таборі Azraq на території Йорданії. От тільки замість товарів у біло-блакитних вантажівках люди отримали електронні ваучери, згенеровані на базі мережі Ethereum, що в свою чергу базується на блокчейні (про який ми вже все знаємо). В ООН вважають, що новітні технології допоможуть побороти корупцію в благодійних фондах, забезпечать реальне надходження допомоги тим, хто її потребує, без розкрадання товарів дорогою з пункту А в пункт Б. Розбираємося із фахівцями SingularityHub, як ООН зможе використовувати блокчейн для своїх гуманітарних проектів.

unitednationsblockchain

Для початку, що таке Ethereum

Ethereum є криптовалютою, як і Bitcoin, що виконує всі функції звичайних грошей. Криптовалюти обертаються в інтернеті, є повністю зашифрованими і не контролюються єдиною банківською системою. Це означає, що кількість криптомонет залежить від логарифмічного зростання користувачів, а вартість — від ринкового попиту. Криптовалюти можна легко переміщати через державні кордони, що є і плюсом, і мінусом для економіки, адже невідстежуваність транзакцій привертає увагу злочинців. Проте не слід бачити лише негатив — благодійні організації також можуть скористатися з анонімності цифрових транзакцій і побороти шахрайські схеми, що постійно виникають навколо розподілу гуманітарної допомоги.

В ООН описують блокчейн як розподілену систему, що постійно оновлюється та верифікується користувачами. Кожен фрагмент даних пов’язується з іншими і додається до записів про операції, під наглядом всіх учасників мережі. Транзакції й записи про них поміщаються в надійну базу даних, контрольовану не єдиними центром управління, а всіма користувачами. Так в організації сподіваються подолати бюрократію й багаторічні зловживання на місцях під час роботи з матеріальними благами.

Валюта Ethereum має внутрішній код шифрування і реалізовує необхідні для транзакцій алгоритми, маючи достатньо часу та оперативної пам’яті учасників ланцюжка. Тому вона підходить для використання в благодійних фондах і для кампаній, організованих ООН, як от World Food Program (WFP) для сирійських біженців у таборі Йорданії, про яку згадувалося вище. Структура роботи Ethereum дозволяє передавати не тільки криптовалюти, — ось п’ять сценаріїв співпраці ООН з новітньою технологією.

Постачання допомоги

Блокчейн вже використовується з цією метою. В рамках WFP розгортається пілотний проект Building Blocks — біженці отримують ваучери на їжу, згенеровані на базі Ethereum. ООН планує запровадити цю ж систему в інших країнах-учасницях WFP, а їх нараховується 80.

Спеціалісти запевняють — це лише початок. В ООН вже активно працюють над тим, щоб повніше використовувати переваги транзакцій в Ethereum для гуманітарних проектів.

Зміни клімату

Александер Геллет Паріс (Alexandre Gellert Paris), один зі співробітників ООН, запропонував використовувати Ethereum для боротьби зі змінами клімату. На тематичній конференції у травні цього року він виступив з промовою, в якій переконував:

«— Блокчейн допоможе залучити інвесторів, завдяки прозорості та надійності цієї технології. Збільшиться довіра до проектів фінансування боротьби зі змінами клімату. Це дасть хороший старт впровадженню інноваційних технологій та збільшенню ефективності нашої роботи».

Якщо говорити безпосередньо про участь технології в екологічних ініціативах, блокчейн полегшить торгівлю вуглецевими активами, власники яких мають право на виділення заздалегідь визначеної кількості парникових газів. Компанії мають право купувати і продавати такі активи, як і будь-які інші, відповідно, можуть і зловживати монопольним становищем. Блокчейн Ethereum зробить торгівлю вуглецевими активами прозорішою та надійнішою. Вже зараз IBM та новостворена організація Energy Blockchain Lab працюють над впровадженням блокчейну на китайському ринку.

Ще одна ідея, запропонована на конференції — створити p2p-мережу відновлювальної енергії, учасниками якої стануть державні органи, компанії, пересічні користувачі. Вони зможуть купувати цифрові активи, що відповідатимуть певній кількості енергії — про запровадження подібних мереж в Нью-Йорку ми розповідали в окремому матеріалі. Такі енергетичні об’єднання зможуть слугувати і для краудфандингу нових екологічних проектів, і для спостереження за скороченням викидів парникових газів, відповідно до Паризьких кліматичних домовленостей.

Ідентифікація особи

За даними ООН, понад мільярд людей у всьому світі офіційно не визнані. Це означає, що вони не мають цивільних прав, які надають державні інститути. Охорона здоров’я, освіта, можливість відкрити банківський рахунок та інші соціально важливі галузі їм недоступні. В ООН цю проблему вважають однієї з найголовніших — відповідно до затверджених програм, до 2030 року всі люди на Землі отримають ідентифікацію особистості, однак процес рухається не так швидко, як планували активісти.

Новостворена організація ID2020 Alliance сподівається подолати цю проблему, побудувавши цифрову ID-мережу на базі блокчейну Ethereum. Вже відбулися два саміти всіх учасників ID2020 Alliance, на яких фахівці з Accenture та Microsoft представили прототип системи. Розробники обіцяють, що мережа зробить підтвердження особистості персоніфікованим, стабільним, мобільним та приватним. Тобто, цифровий аналог громадянства і паспорту буде:

  • прив’язаний до однієї людини з моменту народження і до смерті,
  • буде доступний в Мережі з будь-якої точки на планеті,
  • потребуватиме особистого дозволу на розголос чи використання даних про особу.

Грошові перекази

ООН звітує, що близько 200 млн трудових мігрантів пересилають гроші через державні кордони щоб підтримати своїх близьких, кількість яких сягає 800 млн чоловік. В 2016 році загальна сума таких переказів склала понад $400 млрд. За даними Міжнародного фонду за сільськогосподарський розвиток при ООН ці гроші використовуються на придбання товарів першої необхідності, оплату житла, освіту й оздоровлення. При цьому, оплата самої послуги грошового переказу сягає $30 млрд на рік, з особливо високими тарифами для найбідніших країн та найвіддаленіших регіонів.

Блокчейн, що функціонує без єдиного центрального регулятора, дозволяє безкоштовно проводити транзакції та позбавляє заробітчан тягара банківських комісій ціною в мільярди доларів. Окрім того, Ethereum гарантує більше приватності відправнику та отримувачу, легкість та швидкість операції. Наразі представники фонду та інших організацій при ООН, що мають справу з великою кількістю грошових переказів, досліджують шляхи переходу на блокчейн.

«Розумні» контракти

Організація ЮНІСЕФ планує перейти на Ethereum щоб підвищити прозорість операцій з коштами й знизити так звану «ціну довіри». Оскільки міжнародні перекази доволі складно відстежувати, особливо коли операцій дуже багато, як от в щоденній рутині ЮНІСЕФ, фонд зустрічається з багатьма проблемами — від банальної помилки співпрацівника, що заповнює документи, до навмисного порушення з метою наживи.

UNICEF Ventures, що постійно працює над вдосконаленням робочих процесів в ЮНІСЕФ, пропонує переходити на «розумні» контракти: дві сторони домовляються між собою про умови, але замість залучення третьої сторони, що засвідчує документ, вони укладають договір в системі блокчейн з її публічним переліком всіх операцій. Таким чином, залучення третьої сторони втрачає актуальність, адже всі учасники ланцюга мають змогу бачити угоду, верифікують її.

Наприклад, якщо особа А хоче придбати пароль для входу на сайт у особи Б, вони можуть укласти угоду, відповідно до якої пароль буде передано тільки після того, коли певна кількість криптовалюти буде перерахована на рахунок продавця. Переказ буде записано до відкритого облікового списку, завдяки чому договір буде набагато відкритішим та надійнішим. Співробітники ЮНІСЕФ сподіваються таким чином подолати тіньові схеми з відмиванням грошей через організацію.

Далі буде

Криптовалюта Ethereum з’явилася в липні 2015 року, за цей час все більше користувачів та організацій переконалися в ефективності та надійності цієї системи. ООН також заохочує використання новітніх технологій, а 7 окремих агенцій Організації вже впроваджують або активно готуються до переходу на цю систему. На початку жовтня відбудеться великий саміт у Нью-Йорку, на якому підрозділ Digital Blue Helmets, що відповідає за технологічні операції в ООН, обіцяє представити розробки на базі Ethereum для оптимізації роботи гуманітарних місій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: SingularityHub

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0

Worldcoin — криптовалюта засновника OpenAI, яка викликала суперечливі дискусії

ПДР майбутнього: як голограми можуть убезпечити ситуацію на дорогах