Що особливого у новому корпусі UNIT.City — репортаж з відкриття

В технологічному парку UNIT.City запустили новий бізнес-кампус із коворкінгом Chasopys.UNIT. Це вже п’ятий об’єкт першої черги інноваційного містечка. Наразі загальна площа парку становить майже 14 тис. м², але це лише мала частина від проекту, який має бути повністю зведений у найближчі кілька років. За словами ініціатора створення UNIT.City та засновника інвестиційної групи UFuture Василя Хмельницького, загальна сума інвестицій в UNIT.City складе €200 млн.

Новий 4-поверховий кампус відрізняється незвичайним дизайном — скляний куб зі стінами, що нагадують стилізовану клавіатуру комп’ютера. Архітектурний проект розроблено одеською студією Костянтина Халіуліна «Haliulin architects». Крім того, за словами менеджменту технопарку, зведений бізнес-кампус — повністю екологічний, його побудували за стандартом «зеленого будівництва» американської системи LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Урочиста подія відбулася 14 червня та зібрала близько 500 гостей

З чого все починалося

UNIT.City – не перша спроба Василя Хмельницького побудувати технологічний парк в Україні. Кілька років тому він ініціював побудову аналогічного за ідеєю парку BIONIC Hill на території розформованого військового містечка № 136. Київрада виділила землю під цей інвестиційний проект, але його так і не було реалізовано. По-перше, багато хто дивився на ідею технопарку як на спробу отримати шматок київської землі під прикриттям технопарку. На рішення Київради було подано декілька судових позовів, щоправда BIONIC Hill всі їх успішно виграв у вищих судових інстанціях. По-друге, за домовленістю столична влада мала підвести до ділянки інженерні комунікації та дорогу. Але ці зобов’язання не були виконані. Крім того, за словами самого підприємця, будівництво зупинили через несприятливу економічну ситуацію в Україні.

Поява проекту UNIT.City

Втім, Василь Хмельницький не відмовився від ідеї створення технопарку і на цей раз обрав ділянку на території колишнього Київського мотоциклетного заводу, майже в центрі Києва. Офіційне відкриття технопарку відбулося в квітні 2017 року. Хоча школа програмування UNIT Factory та Центр розвитку технологічних компаній TCDC почали працювати тут ще з грудня 2016 року.

Василь Хмельницький: «Ми називаємо UNIT.City стартапом вартістю €200 млн. Виклик – побудувати не просто сучасне місто, а простір нових можливостей для розвитку креативної економіки країни»

Василь Хмельницький: «Ми називаємо UNIT.City стартапом вартістю €200 млн… Виклик – побудувати не просто сучасне місто, а простір нових можливостей для розвитку креативної економіки країни»

Сьогодні в UNIT.City знаходиться 90 компаній-резидентiв, з відкриттям нового кампусу екосистема UNIT.City посилиться ще 50 новими компаніями. Передбачається, що в 2019 році там буде розміщатися вже близько 200 компаній-резидентів. Всього ж після завершення проекту інноваційного містечка в ньому працюватиме до 15 тис. висококваліфікованих фахівців. Серед переваг технопарку для компаній — концентрація великої кількості професіоналів різного профілю в одному місці, PR та медіа підтримка компаній резидентів, доступ на закриті зустрічі інвесторів та інвесторські заходи, акселераційні програми для стартапів, допомога у подачі на гранти, та інші переваги.

40-метрова труба, що залишилася у спадок від заводу, після певної реконструкції стане арт-символом інновацій та прогресу

40-метрова труба, що залишилася у спадок від заводу, після реконструкції стане арт-символом інновацій та прогресу

Всередині бізнес-кампусу

Головна особливість нового корпусу — наявність першого в UNIT.City коворкінгу, що отримав назву Chasopys.UNIT. За словами Альони Калібаби, CEO Chasopys Creative Family, «Часопис» був одним з перших коворкінгів в Києві та взагалі в Україні. Тому шестирічний досвід, відгуки резидентів про роботу та сервіси втілили у дизайні та інфраструктурі нового простору. Chasopys.UNIT має стати новим стандартом на ринку, а також додатковою точкою входу в Україну для міжнародних інвесторів, потенційних клієнтів і партнерів.

Проект нової споруди розробила одеська студія «Haliulin architects»

Проект нової споруди, стилізованої під комп’ютерну клавіатуру, розробила одеська студія «Haliulin architects». В зовнішньому оздоблені поєднані три види скла

Chasopys.UNIT розташований на перших двох поверхах площею 1200 м². Коворкінг працюватиме цілодобово та передбачає 60 робочих місць у відкритій зоні, 28 фіксованих персональних місць та 126 місць для команд від 2 до 10 осіб. Також є кухня, зони для переговорів, відпочинку та сну, крім того, на першому поверсі облаштовані мультифункціональні зали на 130 осіб. Вартість одного робочого місця на місяць в коворкінгу складає від $50 до $150.

Лаунж-зали нового кампусу

Лаунж-зали нового кампусу

Робочий стіл в коворкінг-просторі розрахований на два робочих місця. Розмір стола передбачає встановлення двох широкоекранних моніторів для кожного робітника

Робочий стіл в коворкінг-просторі розрахований на два робочих місця. Передбачено встановлення двох широкоекранних моніторів для кожного робітника

Кімната для відеоконференцій та Skype-перемовин

Кімната для відеоконференцій та Skype-перемовин

Спальна кімната з можливістю погодинної оренди. Адже коворкінг працює цілодобово

Спальна кімната з можливістю погодинної оренди, адже коворкінг працює цілодобово

 Всі споруди в UNIT.City обладнані пандусами та ліфтами

Всі споруди в UNIT.City обладнані пандусами та ліфтами

Як розповів Максим Бахматов, керівний партнер UNIT.City, першими резидентами нового коворкінгу стали компанії Imperious Group, Royenko Agency, Hubble Ukraine, проектна група ДТЕК, представницький офіс Quadrate 28 та інші.

Офісне приміщення для компаній-резидентів. Кожний стіл має індивідуальне регулювання освітлення. Конструкцію меблів створено українською студією дизайну спільно з представниками Chasopys.UNIT

Офісне приміщення для компаній-резидентів. Кожний стіл має індивідуальне регулювання освітлення. Конструкцію меблів створено українською студією дизайну спільно з представниками Chasopys.UNIT

Резиденти Chasopys.UNIT отримають усі можливості технологічного парку:

  • Участь у програмі UNIT.Perks (ПЗ та сервіси від провідних світових корпорацій у еквіваленті до $220 тис. для кожної компанії).
  • Доступ до професійної спільноти UNIT.City – розробників, інвесторів, фондів, бізнес-експертів, студентів UNIT.Factory.
  • Участь у закритих спеціалізованих подіях, менторських та консультаційних програмах.
  • Можливість створювати й тестувати прототипи продуктів в лабораторіях.
  • Сучасну інфраструктуру для роботи, безкоштовний спортзал та паркінг.
Стіна переговорної кімнати оздоблена поролоном для більш надійної звукоізоляції

Стіна переговорної кімнати оздоблена поролоном для надійнішої звукоізоляції

Що треба для розвитку стартап-нації?

Незважаючи на значну популярність UNIT.City і позитивний імідж містечка серед західних та вітчизняних інвесторів, не всі з них впевнені, що UNIT.City зможе виконати роль потужного стартового майданчика для руху країни до інновацій. Денис Довгополий, засновник GrowthUp Group, якось зауважив:

«— UNIT.City — хороше ефективне ядро, яке буде швидко розвиватися. Тут поселяться хороші компанії, будуть приїжджати інвестори, але стартап-націю так не побудуєш, цього недостатньо… Тому я злегка скептично ставлюся до формату кампусу. На одній з великих конференцій, присвяченій крипто-бізнесу, президент Швейцарії сказав, що в наступному році він не хоче нічого чути про “крипто-долину”, бо це неправильний підхід, замість цього він хоче чути про “крипто-країну”».

Іншими словами — не можна побудувати інноваційний шматок економіки у загалом відсталій країні. Значно ефективнішим є інший підхід, коли все суспільство рухається в потрібному напрямку.

Разом з новим корпусом на території UNIT.City з'явилася нова скульптура — динозавр, що напевно стрімко рухається дорогою інновацій

Разом з новим корпусом на території UNIT.City з’явилася нова скульптура — динозавр, що, напевно, стрімко рухається дорогою інновацій

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики