6 кроків до створення ефективного відеоуроку

Відеосервіс YouTube перетворюється на пошуковий майданчик. За даними 2017 року, щохвилини завантажується 400 годин нового контенту, за день цифра сягає мільярда годин відео. Приріст часу перегляду контенту щороку зростає на 50%, а більша частина сесій вже проходить з мобільних пристроїв (60%).

Окрім розважального, суттєву частину контенту складають освітні ролики, відео з порадами та DIY-інструкціями. Конкуренція за перегляди (які приносять заробіток на YouTube) величезна. Тому користувачам, які бажають створювати відеоінструкції та збирати аудиторію, слід розвивати навички запису відеоуроків.

Якщо ви розробляєте ПЗ чи продуктові рішення і прагнете навчити клієнтів ефективно користуватися вашими сервісами, поради щодо створення відеопосібників стануть в нагоді. Пропонуємо дізнатися про 6 основних правил, з яких слід починати створення роликів. Правила сформували спеціалісти компанії TechSmith, постачальники відеоредактора Camtasia.

Познайомтеся з аудиторією

Перш ніж взятися за створення відео, дослідіть власну аудиторію. Для кого ви записуєте відео? Відповідь на це питання повинна бути чіткою і зрозумію вам — інакше урок не варто й починати знімати. Намагайтеся якомога детальніше сформувати аудиторію для кожного окремого відео. Якщо ви спробуєте охопити широкий загал, в такому ролику може загубитися мета, він виявиться занадто елементарним для одних, і все ж, заскладним для інших глядачів.

Якщо немає можливості контактувати з користувачами, складіть перелік даних, які вже відомі про них. Ви можете здивуватися, бо насправді знаєте про аудиторію більше, ніж вважаєте. Спробуйте не тільки окреслити аудиторію, але й зрозуміти рівень її обізнаності у вашому продукті. Що вміють користувачі, в чому найчастіше помиляються, що їм потрібно розтлумачити.

Відповіді на наступні питання допоможуть знайти вірний сценарій для відео:

  • Чому ви вирішили записати курс відеоуроків?
  • Кому допоможуть ці відеоуроки?
  • Ваша аудиторія — це новачки чи досвідчені користувачі?
  • Наскільки ваш користувач, в середньому, вже досвідчений у користуванні технологією, продуктом?

Визначивши аудиторію, наступний крок — з’ясувати, як користувачі працюють з вашою програмою, які сценарії взаємодії найпопулярніші, які помилки найпоширеніші. Відповіді на ці питання допоможуть встановити, в чому їм потрібна допомога і сформувати план майбутньої відеолекції.

Встановіть чіткі цілі

Щоб визначити мету створення відеоуроку — почніть з кінця. Подумайте про те, що повинні вміти самостійно робити ваші користувачі, після того, як пройдуть відеопосібник до кінця. Визначте найбільш критичні сценарії роботи з ПЗ, навички, необхідні для цього, щоб користувач був по-справжньому  впевненим і майстерним.

Шукайте відповідь на наступні запитання:

  • Чи враховують цілі найскладніші для користувача сценарії роботи з продуктом?
  • Чи відповідають цілі рівню навичок та знань аудиторії?
  • Чи впишуться цілі у масштаб та бюджет цього проекту?

Розплануйте контент

Сформуйте перелік усіх тем, які необхідно розповісти вашому користувачу, щоб досягти зазначених вище цілей. Цей перелік має включати в себе усі цілі, від засвоєння єдиної глобальної концепції курсу до малих деталей і навичок. Перечитайте сформований список тем і розподіліть їх на окремі відео. Орієнтуйтеся на логічне завершення кожної дії чи процесу: одне відео має бути присвячено одній операції.

Скільки роликів слід зробити в одному відеокурсі? Ще до початку формування курсу слід визначити, скільки окремих уроків ви плануєте створити і скільки контенту буде міститися в кожному відео. Щоб визначити останнє, слід орієнтуватися на такий показник як когнітивне навантаження. Мається на увазі загальна кількість ментальних зусиль, використаних у робочій пам’яті, що також визначає кількість матеріалу, який ви можете пояснити за один раз, і наскільки оперативно ви це зробите. Якщо видасте забагато інформації або занадто швидко — збентежите глядачів. Вони почуватимуться недостатньо освіченими навіть для навчального відео, і навряд чи продовжать курс.

Щоб уникнути перевантаження інформацією, по-перше, враховуйте складність того, чому вчите глядача. Якщо тема справді непроста, слід уповільнитись і приділити увагу деталям. Запам’ятайте: чим складніша тема, тим менше питань ви зможете помістити в один ролик. Тож, розділяйте теми з урахуванням цього.

Варто пошукати відповіді на наступні запитання:

  • Наскільки складна ця тема для одного відео?
  • Чи зможете пояснити більше однієї теми в зручному для користувача ритмі?
  • Чи пов’язані між собою теми, які плануєте розглянути в одному відео?
  • Чи є початок, середина і закінчення у кожного ролика, який ви плануєте записати?
  • Скільки матеріалу ви встигнете пояснити до того, як аудиторія втомиться від інформації?

По-друге, знайдіть добровольців, які погодяться допомогти вам оцінити контент-план зі сторони. Краще зберіть для цієї мети кількох користувачів, чиї навички роботи з вашим продуктом і взагалі ПЗ відрізнятимуться. Так ви матимете кращий фідбек. Задавайте різні питання, наприклад: після перегляду навчального відео, чи маєте ви достатньо знань для виконання Х завдання? Також, запитайте, що саме вони навчилися робити завдяки ролику, і порівняйте, чи співпадають їх відповіді з вашими цілями.

Взагалі, прислухайтеся до відгуків — якщо помітите однакові моменти у відповідях різних людей, враховуйте це для правок свого відеоконтенту. Доречно переглянути схожі відео інших авторів — дивіться їх, як користувач, можливо, помітите цікаві та корисні нюанси, або ж зрозумієте недоцільність окремих ваших сценаріїв.

Структуруйте відео

Щоб зробити відеокурс структурованим і логічним, виконуйте три головні правила:

  1. Порядок. Чи можна дивитися відео вашого курсу в довільному порядку, без шкоди навчальному процесу, або ж користувач повинен слідувати заданій послідовності, щоб опанувати нові вміння? Визначте незалежність чи, навпаки, спадковість уроків.
  2. Участь в процесі. Як ви хочете щоб користувач дивився ваші відео: повторював всі дії у власному проекті/відкритій програмі, чи просто спостерігав і слухав пояснення?
  3. Висновки, судження. Чим закінчується відео для користувача? Що він повинен робити після перегляду? Чи будуть рекомендації до конкретних дій озвучені наприкінці ролику, чи рекомендації по роботі з продуктом будуть звучати протягом всього уроку?

Записуйте відео

Найбільш витратний по часу етап. Але якщо ви ретельно сплануєте все заздалегідь, це суттєво скоротить час на підготовку безпосередньо відеороликів.

Розвивайте і вдосконалюйте уроки

Після публікації ви одразу спостерігатимете, наскільки актуальним та вдалим є матеріал. Інформація від користувачів допоможе вдосконалювати подальші уроки, з’ясувати помилки та найвдаліші моменти, визначити, в якому напрямку рухатися.

Не дивуйтеся, якщо після дослідження відгуків, кількості переглядів та іншої статистики ви захочете повністю змінити структуру курсу.

Чи ефективні відеоуроки?

Доцільно продумати систему відстеження фідбеку аудиторії. В першу чергу, слід визначити, що є ефективність та успіх для відеокурсу. Як ви дізнаватиметесь, чи досягають глядачі тих цілей, які ви для них запланували у відео? Відповідь на це запитання краще шукати колективно з усіма колегами, які зацікавлені у вашому продукті, дотичними розробниками тощо. У довготривалій перспективі це дозволить визначити успіх або невдачу проекту, відеокурсу тощо.

Встановіть, які відгуки вам потрібні, щоб чітко визначити успіх або невдачу відеокурсу. Не всі фідбеки від глядачів однаково корисні, зосередьтеся на тих, що дійсно відповідають вашому запиту і можуть покращити загальний успіх відеоуроків. Наприклад: вас більше цікавить спілкування з глядачами і їх коментарі, чи кількісні дані про перегляд, перехід між відеоуроками і тривалість кожної сесії? Що допоможе краще зрозуміти, чи пройшов глядач встановлений вами шлях і досяг кінцевої мети?

З підсумованим зворотнім зв’язком починайте аналізувати, наскільки вдалою виявилася відеосерія, в якому напрямку слід рухатися — і беріться до наступного курсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: TechSmith Blog

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік