Офіс у кишені: чи можливо працювати зі смартфона?

Обчислювальні потужності та обсяг пам’яті сучасних смартфонів дозволяють порівнювати їх з офісними комп’ютерами. Чи можна перенести частину офісної роботи на смартфон? А всю роботу? Відповіді – у цій статті.

Офісні програми

Найчастіше робота в офісі пов’язана з роботою над документами — найчастіше формату Microsoft Office: документи Word, таблиці Excel, презентації Powerpoint, PDF-документи. Чи можна все це не лише переглядати, а й повноцінно редагувати на смартфоні? Можна.

WPS Office

Один з найкращих офісних пакетів для мобільних додатків, за функціоналом, близький до десктопного Microsoft Office. Можливий експорт у PDF та підтримка хмарних сховищ. У документах зберігаються форматування, малюнки (як векторні, формату Word, так і вставлені зображення), шрифти (відсутні шрифти завантажуються автоматично, якщо скопіювати їх у теку Fonts пристрою) та об’єкти. Об’єкти, щоправда, можна лише переглядати, а не редагувати. Діаграми та формули в Excel додаються та працюють.

Є один невеликий мінус – у документах губляться стилі. Тобто форматування, задане стилем, зберігається, але самі стилі в програму не завантажуються.

У документах можливе керування змінами, є перевірка орфографії та навіть є вбудований перекладач. Більшість можливостей є абсолютно безплатними.

Відмінності платної преміум-версії мінімальні:

  • Можна створювати та редагувати PDF. У безплатній версії їх можна лише переглядати.
  • З’являється доступ до шаблонів оформлення.
  • Можна прибрати логотип WPS під час експорту документів у PDF.

Microsoft Office Mobile

Це офіційна версія Microsoft Office для мобільних пристроїв. Компоненти офісу встановлюються окремо – Excel, Word тощо. У принципі, зручно — якщо потрібна тільки робота з текстовими документами, можна не ставити інші компоненти. При завантаженні документів нічого не втрачається, всі стилі, форматування, шрифти (за наявності їх на пристрої), малюнки та об’єкти зображаються коректно. Експорт/імпорт PDF у наявності.

Приємно радує використання можливостей гаджета — в редагований документ можна «на льоту» вставити фото з камери, текст можна не тільки набирати на віртуальній клавіатурі, але й надиктовувати, причому диктофон пакета набагато інтелектуальніший за вбудований засіб розпізнавання голосу.

Редагування всіх видів документів можливе у повному обсязі, але деякий функціонал доступний лише у платній версії:

  • Управління виправленнями.
  • Вставлення діаграм та інших об’єктів.
  • Голосові команди під час диктування.

Крім того, всі безплатні можливості Office доступні лише на пристроях з діагоналлю екрана менш як 10″. На пристрої з великими екранами Office можна встановити лише за гроші.

В цілому за функціоналом Microsoft Office Mobile перевершує WPS Office, але порівнюючи безплатні версії можливості WPS Office виглядають багатшими.

Google Docs

Пакет офісних програм від Google також може працювати з поширеними форматами робочих файлів – документами Word, таблицями Excel та презентаціями PowerPoint.

Пакет повністю безплатний, що вигідно відрізняє його від інших аналогічних програм. Але загалом Google Docs трохи поступається розглянутим раніше пакетам:

  • Інтерфейс мінімалістичний і незручний для тих, хто звик працювати з десктопними версіями. Базові функції «під рукою», але розташування додаткових функцій не завжди очевидно.
  • При завантаженні можуть «злетіти» шрифти та форматування.
  • Функціонал слабший: не підтримуються об’єкти, ефекти тексту та деякі елементи оформлення в Google Документах, ефекти анімації в Google Презентаціях тощо.

Google Docs чудово впорається з 99% офісних документів. Якщо у вас немає особливих вимог до оформлення і вам потрібен швидкий і потужний пакет для роботи з таблицями, документами та презентаціями, то безплатний пакет від Google вам відмінно підійде.

Відеоконференції

Специфіка останніх років зробила відеоконференції невіддільною частиною робочого процесу. Напевно, багато хто вже користувався мобільними версіями додатків для участі у відеоконференціях. Більшість таких програм мають десктопний або браузерний аналог, тому у конференції можуть брати участь як з мобільного, так і з робочого місця, оснащеного комп’ютером.

Zoom

Одна з найпоширеніших програм для створення відеоконференції навряд чи потребує представлення. Простота та зручність використання вивели цю програму на перше місце серед собі подібних.

Основні переваги: ​​простота використання, можливість входу в конференцію без реєстрації (реєстрація потрібна тільки для створення нової конференції), широкі можливості навіть у безплатній версії (до 100 осіб, максимальна тривалість як самої зустрічі, так і запису відео — 40 хвилин).

Skype

Skype, що з’явився ще у 2003 році, довго залишався найпопулярнішим додатком для відеодзвінків. Але до появи коронавірусу і лавиноподібного попиту на максимально простий відеомесенджер виявився не готовий. Можливості Skype близькі до Zoom, але багато хто відзначає менш зручний і великоваговий інтерфейс і найгірша якість зв’язку. Багатьом не сподобалася обов’язкова реєстрація з обліковим записом Microsoft під час запуску програми.

У Skype-конференції можуть одночасно брати участь до 50 осіб

Google Hangouts

Програма для відеоконференції від Google відрізняється зручним інтерфейсом і пропонує значний набір можливостей: 250 осіб у конференції, пряма трансляція на аудиторію до 100 000 осіб, інтеграцію з іншими службами Google. Але у безплатній версії можуть спілкуватися лише 10 людей одночасно, і відсутня можливість запису відео. Крім того, для підключення до конференції обов’язково потрібно зареєструватися з обліковим записом Google.

Програми для написання коду

Зрозуміло, комп’ютери в офіс-менеджерів можна забирати, нехай працюють на смартфоні. Але що робити із програмістами? Виявляється, для них теж існують середовища розробки (IDE) з можливостями, що майже не поступаються десктопним версіям.

AIDE

Найбільш поширена IDE розробки програм для Android на самому смартфоні. Навіщо ці складнощі із передачею пакетів із комп’ютера на гаджет для перевірки? Написав код на самому смартфоні, тут же його допрацював та запустив – краса. Можливості AIDE вражають навіть у безплатній версії:

  • потужний редактор коду з підсвічуванням синтаксису та автодоповненням;
  • компіляція Andriod-додатків однією кнопкою;
  • інтеграція із Git.

На жаль, найсмачніші опції, серед яких повноцінний UI-дизайнер і дебагер, є лише у платній версії.

Відмінний додаток для тих, кому доводиться працювати з кодом у дорозі.

Termux

Це не середовище розробки, а швидше міні-збірка linux. З магазину програм Termux йде абсолютно «голий», всі пакети треба встановлювати самостійно за допомогою команди pkg install [ім’я пакета]. Мінімум, який потрібний для створення програм:

  • vim — відомий всім linux-розробникам текстовий редактор із можливістю встановлення плагінів;
  • clang — мова програмування c++;
  • ecj — Eclipse-компілятор для java;
  • aapt — APK-компілятор, що збирає ресурси програми в один apk-файл, готовий для встановлення на смартфон;

Інформацію про те, як налаштувати середовище під себе та під конкретну мову, а також готові збірки можна знайти на вікі-сторінці проєкту. «Лінуксоїди» розберуться. А тим, хто звик до візуального IDE і до кнопок, що перетягуються мишкою прямо по додатку, що конструюється, цю штуку краще обходити стороною.

Pydroid

Pydroid — IDE, спеціалізована для розробки програм на мові Python. Містить:

  • пакетний менеджер pip, за допомогою якого можна встановити пакети для своїх проєктів;
  • інтерфейс командного рядка (термінал) linux;
  • оболонку python з вбудованим інтерпретатором Python та відладчиком PDB;
  • та ще багато інших можливостей.

Для роботи над дрібними python-проектами можливостей Pydroid цілком достатньо.

Програми планування

Залишилося тільки знайти програму для управління персоналом та планування задач і офіс можна закривати, а комп’ютери – продавати. Чи є такі? Є!

Upservice

Upservice — CRM-платформа для організації бізнесу. В одному додатку об’єднано управління усіма бізнес-процесами організації:

  • робота з клієнтом від приймання заявок до отримання відгуків про виконану роботу;
  • управління співробітниками: постановка завдань, контроль виконання та генерація звітів;
  • документообіг;
  • планування;
  • і багато іншого.

Від багатьох аналогічних проєктів Upservice відрізняє зрозумілий інтерфейс і демократичність. Для невеликої компанії, яка веде одночасно не більше 10 проєктів, весь функціонал програми безкоштовний.

Trello

Тим, чия компанія складається з 2-3 осіб (а то й зовсім з одного власника) складні програми для координації командної роботи без потреби – що там самому з собою координувати? А ось без грамотного планування та контролю виконання плану не обійтися.

Trello — той самий додаток, який допоможе організувати роботу зовсім маленьким компаніям. Тим, хто знайомий з методом канбан-дошок, все буде зрозуміло відразу, решта теж швидко розбереться. Структура Trello складається із дошок, кожна з яких призначена окремому проєкту. Кожна дошка може містити деяку кількість карток – завдань, що виконуються в межах цього проєкта.

Після рознесення всіх завдань по своїм карткам, Trello допомагатиме вам не упустити жодне із завдань.

Висновок

Смартфон успішно може бути використаний для вирішення офісних завдань. Основна незручність у роботі зі смартфоном залежить навіть не стільки від можливостей програм, скільки від відсутності нормальної клавіатури та маленького розміру екрана.

Втім, перша незручність вирішується за допомогою bluetooth-клавіатури. Набирати текст за її допомогою так само просто, як за десктопним комп’ютером.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Як відеоігри допомагають знайти роботу