Xiaomi Redmi 7A: непростий компроміс

Коли перед виробником стоїть завдання випустити на ринок бюджетний смартфон, інженерам доводиться розв’язувати головну проблему: як з недорогих компонентів зібрати гаджет, який буде привабливий для кінцевого споживача? Чим пожертвувати заради ціни, щоб водночас створити пристрій, який буде виділятися на фоні сотень моделей «бюджетників» інших виробників? Наприклад, який екран обрати – IPS чи AMOLED? На якому чипсеті будувати електронну схему: на іменитому Qualcomm чи дешевевшему Mediatek? Як і скільки проектувати камер, чи ставити модуль NFC, чи додавати біометричний сканер, та інше. Зрозуміло, що в недорогому гаджеті неможливо інтегрувати всі сучасні компоненти, чимось доводиться жертвувати. Тож в результаті ми можемо побачити в одному девайсі чипсет Qualcomm Snapdragon, але всього 2 ГБ оперативної пам’яті, потужний акумулятор та повноцінний FM-приймач, але відсутність NFC та сканера відбитків пальців. Про те, на які компроміси довелося піти інженерам при розробці нещодавно анонсованого Xiaomi Redmi 7A, поговоримо далі.

Дизайн

Зовнішній вигляд Xiaomi Redmi 7A напевно можна назвати класичним. Так виглядали телефони пару років тому: 10-міліметрова рамка під екраном, де розташований мікрофон, і така ж рамка вгорі для динаміка, фронтальної камери та деяких сенсорів. «Моноброва», «крапля», «отвір в дисплеї» – всі ці новомодні тренди обійшли Redmi 7A стороною. Більш того, бокова рамка тут також не дуже вузька. Але проте, зовнішній вигляд новинки — привабливий, його приємно взяти в руки та користуватися.

Redmi 7A пропонує окремий слот під картку microSD, а не гібридний (або SIM, або MicroSD), як більшість інших смартфонів

Redmi 7A пропонує окремий слот під картку microSD, а не гібридний (або SIM, або MicroSD), як більшість інших смартфонів

Конструкція смартфона – нерозбірна, батарея незнімна, обидві SIM-картки та картка MicroSD фіксуються на кронштейні, слот для якого передбачений на боковій грані з лівого боку. З правого боку розташовані «гойдалка» гучності та кнопка вмикання/вимикання.

На верхній боковій грані розмістилося аудіогніздо 3,5 мм, а знизу – динамік гучномовця (з правого боку, під декоративними круглими отворами), порт MicroUSB та основний мікрофон. Так, на жаль пристрій оснащений вже морально застарілим MicroUSB, а не більш зручним USB Type C.

Порт MicroUSB кожного разу заставляє вас думати, яким боком вставляти штекер зарядного пристрою

Порт MicroUSB кожного разу заставляє вас думати, яким боком вставляти штекер зарядного пристрою

Гаджет оснащений лише одним гучномовним динаміком, і цей динамік не вельми хорошої якості. По-перше, він забезпечує не дуже гучний звук, по друге, музичні твори через нього звучать змазано, частотний діапазон — слабкий. Більш прийнятний результат цей динамік забезпечує для розмовного запису. Тому слухати через нього фільми чи «розмовне радіо» мабуть, правильніше. При відтворенні аудіосигналу звук генерується також мембраною телефону (яка знаходиться над дисплеєм), але той звук настільки тихий, що ним можна знехтувати.

В комплект Redmi 7A входить лише сам смартфон, зарядний пристрій та інструкція. Силиконого чохла, яким зазвичай комплектуються гаджети Xiaomi, тут немає

В комплект Redmi 7A входять лише сам смартфон, зарядний пристрій та інструкція. Силіконового чохла, яким зазвичай комплектуються гаджети Xiaomi, тут немає

Процесор та пам’ять

Redmi 7A оснащений чипсетом Qualcomm Snapdragon 439, якій містить 8 процесорних ядер ARM Cortex A53 та графічний процесор Adreno 505. Оскільки це чипсет початкового рівня, він має певні обмеження. Наприклад, він підтримує Wi-Fi лише стандартів 802.11a/b/g/n, хоча і у двох діапазонах (2.4 ГГц, 5 ГГц), знымання відео в якості максимум FullHD та давно застарілий інтерфейс USB 2.0. Компанія Xiaomi не оснащує свої бюджетні моделі функцією NFC, тому цього типу комунікацій тут немає. Шкода, оскільки Qualcomm Snapdragon 439 якраз підтримує NFC, тобто можливість вмонтувати цей модуль у розробників була.

Новинка має 2 або 3 ГБ оперативної пам’яті, та 16 або 32 ГБ вбудованої пам’яті (в залежності від версії). На сьогодні, звичайно, це дуже мало. Зате Redmi 7A пропонує окремий слот під картку microSD, тому з’являється можливість збільшити обсяг пам’яті до 256 ГБ.

Продуктивність Redmi 7A по версії утиліти AnTuTu

Продуктивність Redmi 7A по версії утиліти AnTuTu

Як показують тести, Qualcomm Snapdragon 439 не швидкий і доволі сильно відстає навіть від торішніх флагманів. Це відчувається і в користуванні — Redmi 7A дещо «задумливий» при запуску додатків. Що стосується ігор, то, наприклад, гра Need For Speed No Limits дуже довго завантажувалася, але потім все ж таки працювала. Та хоча картинка на екрані рухалася, на перший погляд, нормально, без гальмування та ривків, але із-за великого навантаження на процесор програма з певним запізненням відповідала на рухи користувача, що вельми ускладнювало керування болідом.

Дисплей

Redmi 7A оснащений 5,45-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1440 x 720 пікселів та співвідношенням сторін 18:9. Щільність пікселів складає 295 PPI. Є функція авторегулювання яскравості й вона працює вельми коректно: рівень яскравості змінюється плавно, нема загадкових перепадів яскравості в той час, коли умови освітлення не змінюються. Звичайно більшість смартфонів зараз мають роздільну здатність FullHD+, але в HD+ є одна значна перевага — при такій роздільній здатності зменшене енергоспоживання.

Підсвічування екрана рівномірне, якихось чітко помітних темних плям немає. До речі, рівень яскравості достатній, навіть на сонці екран не «сліпне».

Біометрична аутентифікація

На жаль, новинка не має сканера відбитків пальців. І якщо ви не хочете кожного разу вводити пароль чи малювати графічний ключ, то можете скористатися функцією розпізнавання обличчя.

Пристрою потрібно від 0,5 до 1 секунди, щоб розпізнати ваше обличчя, притому гаджет непогано справляється з цим завданням навіть в умовах слабкого освітлення. А от в повній темряві функція не працює – підсвічування від екрана не вистачає для розпізнавання.

Однак виробник чесно попереджає, що даний біометричний засіб не дуже надійно захищений. Наприклад, будь-хто зможе розблокувати ваш телефон по фотографії вашого обличчя. Ми перевірили, чи це так — насправді, не все так просто. Кілька спроб обдурити пристрій за допомогою фотографій, зроблених на селфі-камеру Redmi 7A, нічого не дали. Водночас, судячи з того, що смартфон розпізнає обличчя фактично під будь-яким кутом (головне, щоб очі були відкриті), стає зрозумілим, що надійність такого захисту невисока. До речі, смартфон кілька разів без проблем розблокувався по відображенню обличчя в дзеркалі, що теж говорить про слабкий захист. Отже, відсутність сканера відбитків пальців — це все ж недолік.

Камера

В Redmi 7A встановлено лише одну основну камеру 13 МП з  фазовим автофокусом та світлодіодним спалахом, а також одну 5-мегапиксельну фронтальну камеру с підтримкою AI Face Unlock.

В Xiaomi Redmi 7A є лише одна основна камера

Єдина основна камера Xiaomi Redmi 7A виступає над корпусом приблизно на 0,5 мм, тому гаджет бажано носити тільки в чохлі, щоб запобігти дряпанню об’єктива

Головна камера пропонує невеликий набір опцій, наприклад тут немає панорамного режиму знімання, лише стандартний автоматичний режим з функцією HDR та заявленим інструментом штучного інтелекту AI, який ніби сам визначає жанр композиції та підбирає найбільш прийнятні параметри. Додатково є режим Pro, де можна вручну відрегулювати фокус, витримку, баланс білого та ISO.

Про основну камеру гаджета можна сказати, що вона робить доволі прийнятні знімки вдень, але зашумлені — вночі. В сонячний день камера демонструє хорошу різкість та коректний баланс білого. Для оцінки якості знімання ми порівняли знімки Redmi 7A з фотографіями, що були зроблені на Xiaomi Note 3, фотокамера якого була оцінена авторитетним ресурсом DxOMark в 94 бали.

Знімок, зроблений в сонячний день на Redmi 7A

Знімок, зроблений в сонячний день на Redmi 7A

Кроп фотознімка, зробленого за допомогою Redmi 7A

Фрагмент фотознімку в масштабі 1:1 (кроп), зробленого за допомогою Redmi 7A

Кроп фотознімка, зробленого за допомогою Mi Note 3

Кроп аналогічного фотознімка, зробленого за допомогою Mi Note 3. Відчувається, що об’єктив Mi Note 3 має кращі характеристики світлосили та забезпечує кращу різкість

Знімок, зроблений в сонячний день на Redmi 7A

Ще один знімок, зроблений в сонячний день на Redmi 7A

Кроп фотознімка Redmi 7A

Кроп фотознімка Redmi 7A в денний час

Кроп аналогічного фотознімка, зробленого за допомогою Mi Note 3

Кроп аналогічного фотознімка, зробленого за допомогою Mi Note 3

Знімок, зроблений в сутінках на Redmi 7A

Знімок, зроблений в сутінках на Redmi 7A

Кроп знімку у вечірній час

Кроп знімку у вечірній час. Доволі непогана якість для сутінку

Знімок, зроблений на Redmi 7A у нічний час при штучному освітленні

Знімок, зроблений на Redmi 7A у нічний час при штучному освітленні

Кроп знімку, зробленого на Redmi 7A у нічний час при штучному освітленні

Кроп знімку, зробленого на Redmi 7A у нічний час при штучному освітленні

Кроп знімку, зробленого на Mi Note 3 у нічний час. Дуже добре помітно, що Mi Note 3 забезпечує безперечно кращу якість, як з точки зору різкості, так і балансу білого

Кроп знімку, зробленого на Mi Note 3 у нічний час. Дуже добре помітно, що Mi Note 3 забезпечує безперечно кращу якість, як з точки зору різкості, так і балансу білого

В нічний час без штучного освітлення Redmi 7A забезпечує дуже тьмяні та нерізкі фотографії

В нічний час без штучного освітлення Redmi 7A забезпечує дуже тьмяні та нерізкі фотографії

Вибір нічного режиму зйомки в меню режимів

Серед переліку режимів для різних жанрів в Redmi 7A є спеціальний нічний режим, але ми не помітили, щоб він забезпечував якість, відмінну від стандартного режиму знімання

Режим майкрозоймки в Redmi 7A

Макрорежим в Redmi 7A

Зйомка композиції з дрібними деталями на Redmi 7A

Знімання композиції з дрібними деталями на Redmi 7A

Кроп з фотографії на Redmi 7A, наданої вище

Кроп з фотографії, наданої вище. Як бачимо, чудово видно всі найдрібніші деталі

Кроп аналогічного фотознімка, зробленого за допомогою Mi Note 3

Кроп аналогічного фотознімка, зробленого за допомогою Mi Note 3. Як бачимо, цей смартфон забезпечує приблизно однаковий рівень деталізації

Що стосується відео, то максимальна якість, яку здатний забезпечити Xiaomi Redmi 7A, це – FullHD. Відео в 4К тут не підтримується із-за слабкого процесора. Також пропонується режим time-lapse знімання  (коли відео оригінального процесу програється в прискореному темпі) з коефіцієнтом від 2Х до 1800X.

З причини відсутності оптичної стабілізації відео під час руху оператора не виглядає плавним. А от функція автофокусу при зніманні відео працює відносно швидко.

Фронтальна камера має матрицю 5 MP, об’єктив зі світлосилою f/2.2, підтримує режими HDR та Depth (глибина). Щодо останнього — не зовсім зрозуміло, в чому його сутність, адже в обох режимах камера забезпечує однакову глибину різкості. Селфі-камера має спалах — під час знімку екран на мить світиться рожевим світлом, навряд чи це сильно допоможе в темряві. Також фронтальна камера забезпечує знімання відео у форматі FullHD. В цілому камера дозволяє робити непогані селфі-знімки.

Захист від вологи

Не дивлячись на бюджетність, в Redmi 7A заявлено захист від бризок у вигляді покриття P2i. Взагалі, P2i не гарантує конкретний захист, але обіцяє, що телефон буде нормально працювати після короткочасного впливу вологи: під дощем або у ванній кімнаті. Цього достатньо для більшості користувачів. До речі, вологозахищені за такою технологією пристрої не потребують заглушок на 3,5 мм та microUSB, що важливо.

Програмне забезпечення

Redmi 7A працює на базі найновішої версії Android — 9 Pie — з фірмовою оболонкою MIUI 10. Однією з переваг MIUI є можливість повноцінної роботи такого додатку як Mi Mover, який дозволяє через мережу Wi-Fi перенести дані зі старого пристрою на новий, чи просто між двома пристроями. До того ж Mi Mover можна встановити на Android-смартфон будь-якого виробника, але на приймання даних він буде працювати тільки на мобільних гаджетах Xiaomi. Це логічно, адже виробник бажає, щоб власники смартфонів інших брендів переходили на Xiaomi, а не навпаки.

Фірмовий программний додаток Xiaomi Mi Mover

Фірмовий програмний додаток Xiaomi Mi Mover

Раніше на телефонах Xiaomi додаток Mi Mover було винесено окремим пунктом на робочому столі, але в останніх версіях прошивок MIUI він «захований» в налаштуваннях смартфона. В 9-й версії Android його можна знайти в  «Система та пристрій» – «Додатково» – Mi Mover.

FM-приймач

Redmi 7A оснащений повноцінним FM-радіоприймачем, який здатний працювати без антени, тобто без навушників, що зазвичай виконують роль антени. Програмний додаток FM має функцію сканування етеру та автоматично створює перелік знайдених станцій. Слід зазначити, що приймач вмикається спеціальною кнопкою в додатку і тільки нею і вимикається. Тобто радіо буде працювати, навіть коли ви вимкнете екран кнопкою живлення.

В мобільному додатку FM станцію можна шукати як вручну, так і скористатися функцією автоматичного сканування етеру

В мобільному додатку FM станцію можна шукати як вручну, так і скористатися функцією автоматичного сканування етеру

Автономність

Гаджет оснащений потужним акумулятором на 4000 мА-г. До речі, саме з причини великої батареї товщина гаджета доволі велика — майже 10 мм. Виробник заявляє про чудові характеристики автономності — перегляд відео до 17 годин та розмови до 25 годин. Напевно, таких показників можна досягти, лише якщо перегляд відео запускати в авіарежимі та при мінімальній яскравості дисплею. Але досвід показує інше: при обох активованих SIM-картках, перегляді відео протягом години, GPS-навігації протягом 45 хвилин, виконанні  близько 10 телефонних дзвінків загальною тривалістю 30 хвилин, нетривалого фотографування й фільмування  (20 фотографій та 30 секунд відео) заряду батареї ледь вистачило на повний день роботи. Так, через 16 годин після повного зарядження індикатор показував лише 12% енергії батареї.

Пристрій підтримує швидку зарядку Quick Charge 1.0, яка передбачає струм зарядження 10 Вт. Для зарядження акумулятору з 10% до 80% знадобилося трохи більше години.

Резюме

Звичайно, головна перевага Redmi 7A – доступна ціна. Також серед плюсів варто відзначити FM-радіоприймач, що працює через спікерфон, без навушників, батарею з хорошим запасом місткості, та чипсет Qualcomm Snapdragon 439, який хоч і з натяжкою, але дозволяє грати у вибагливі ігри. Серед недоліків можна назвати відстутність NFC, сканера відбитків пальців, слабкий гучномовний динамік та вельми посередню камеру.

Та все ж таки головне питання – купувати чи не купувати? Вартість новинки – близько 3000 грн. І нам здається, що виробнику вдалося забезпечити непоганий баланс між якістю та ціною. За приблизно аналогічну ціну споживач зможе знайти кілька моделей конкурентних брендів з функцією NFC, але на чипсеті Mediatek чи з менш якісним екраном, або ж менш потужним акумулятором. Крім того, все ж таке велике значення має бренд. Наприклад, в минулому році Xiaomi займав четверте місце у світовому рейтингу і це говорить про якість та надійність гаджетів цієї торгової марки. Тому коли мова йде про вибір між продуктом солідного бренду та no-name-виробником з приблизно схожими характеристиками, остаточний вибір завжди варто зробити на користь першого.

Специфікація

Кількість SIM-карт: 2 SIM (Nano-SIM), dual stand-by
Підтримка карт пам’яті microSD до 256 Гб, окремий слот
Стандарти зв’язку, які підтримуються 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 3G: HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 4G: LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 8(900), 34(2000), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500)
Дисплей IPS LCD, 5,45″, 1440 x 720 пікселів, (~74.4% screen-to-body ratio)
Співвідношення сторін 18:9
Щільність пікселів, PPI: 295
Операційна система Android 9.0 Pie
Процесор 8-ядерний процесор Qualcomm Snapdragon 439,

2 x 2,0 ГГц та 6 х 1,45 ГГц

Графічний процесор Adreno 505
Вбудована пам’ять 32 Гб
Оперативна пам’ять Гб
Камера Основна камера: 13 Мп

Апаратура: f / 2.2

Відео: 1080p@30fps

Фокусування: Фазове (PDAF)

Фронтальна камера: 5 Мп

Функції камери: портретна зйомка, фонове розмиття, зниження шуму, автоматичний HDR, стабілізація зображення

Аудиовихід 3,5 мм
Комунікаційні можливості Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n

Bluetooth 4.2

GPS, Galileo, GLONASS, Beidou, A-GPS

Датчики Акселерометр, датчик наближення, датчик освітлення, компас
Сканер обличчя Face Unlock присутній
Акумулятор Літій-полімерний, 4000 мА-г
Швидке зарядження Адаптер 10 Вт
Розміри 146,3 x 70,4 x 9,6 мм
Маса 165 г

Редакція дякує компанії АЛЛО за гаджет, наданий для тестування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік