25 запитань, які ІТ-спільноті варто поставити кандидатам перед виборами 25 жовтня

За дві доби українці (і пов’язані з ІТ, і далекі від нього) рушать до виборчих дільниць, щоби зробити певний вибір. Телевізор, онлайн-ЗМІ та агітатори на вулицях запевняють нас, що голосувати потрібно за найменше із зол; що потрібні якісь «свої»; що варто покладатися на «міцних господарників» та «досвічених менеджерів», котрі вже декілька разів перефарбовувались та змінювали партійні квитки за минулі п’ять років — а потім 20—25-річні студенти, аспіранти, програмісти, художники та менеджери сплачували за цю помилку своєю кров’ю на Інститутській, Грушевського та біля Аеропорту.

Саме тому хочу поговорити із вами не про політику, гасла чи агітаційні борди вартістю в бюджет соціально-орієнтованого стартапу. А про ті запитання, які треба поставити собі та потенційним кандидатам і партіям, перш ніж ставити свою позначку навпроти певного прізвища в бюлетені. Я зібрав 25 таких питань; у вас їх може бути значно більше. Якщо хоча би на половину із цього списку відповідь буде негативною — не голосуйте за цю партію. Хоча би тому, що українське підприємництво та ІТ-сектор, до якого ви належите, за негативного сценарію подій буде змушене емігрувати, йти знову «в тінь» та скорочувати робочі місця. Прочитайте ці 25 питань, поставте їх подумки чи вголос, отримайте відповіді — і лише тоді йдіть на дільниці 25 жовтня.

Не забувайте: до 80% сплачуваних податків тепер будуть залишатись та використовуватись на місцях. Від вашого вибору залежить, що буде далі із вашим бізнесом, наукою, розробками та технологіями:

  1. Чи виступає ця партія за скорочення податкового навантаження на технологічну, наукову та ІТ сферу і чи прописані ці пункти в їхній програмі чи в програмі кандидата?
  2. Чи є в програмі кандидата впровадження механізму електронних закупівель на місцях?
  3. Чи підтримує партія розкриття муніципальних та обласних реєстрів, баз даних на місцях?
  4. Чи збирається політична сила надавати підтримку / вже надає її у створенні стартап-інкубаторів чи акселераторів?
  5. Чи знає партія / кандидат про можливості електронної медицини та її впровадження в Україні?
  6. Чи пропонує партія впровадження інтернет-технологій в школах, дитячих садках, вишах?
  7. Чи виступає партія за підтримку місцевою владою довгострокових програм обміну для молодих науковців та підприємців?
  8. Чи є серед керівництва партії / ТОП-10 списку партії / кандидатів від партії за вашим округом люди з технічною освітою, топ-менеджерським минулим чи досвідом роботи в ІТ?
  9. Чи спонсорували або організовували представники цієї партії / кандидати в місцеві депутати хакатони, науково-практичні змагання, конкурси для підприємців-інноваторів?
  10. Чи знайомі хоча би якісь із членів списку партії із «зеленими технологіями», питанням енергоефективності та біопалива? Чи є в програмі ідеї та пропозиції щодо впровадження таких технологій на базі міських, сільських та обласних громад?
  11. Чи є кандидат або його помічники у соціальних мережах? Який контент, ідеї, матеріали вони там поширюють?
  12. Чи не був пов’язаний кандидат або його політична сила із партіями, що голосували 16 січня 2014 року за так званий «закон про 5 авто та відключення інтернету»?
  13. Як партія або її кандидати ставляться до питань захисту інтелектуальної власності в Україні?
  14. Чи не має кандидат стосунку до «сірої» торгівлі електронікою та програмним забезпеченням?
  15. Чи декларував кандидат свої доходи публічно за минулий рік?
  16. Чи немає в інтернеті компроментуючої інформації щодо можливих зв’язків кандидата з гральним бізнесом, обігом заборонених речовин, зброї чи нелегального цифрового контенту, який порушує норми чинного законодавства?
  17. Чи не брав кандидат або люди, пов’язані із ним публічно, хабарі? Чи є про це повідомлення в загальнонаціональних онлайн-медіа? Чи не фігурував у розслідуваннях, слідстві та скандалах, пов’язаних із хабарництвом?
  18. Чи підтримує партія декларовані урядом пропозиції щодо електронного урядування, порталів data.org.ua, iGov, електронних петицій тощо? Чи знає взагалі представник партії про такі ініціативи центральної влади і чи готовий сприяти їхньому впровадженню на місцях?
  19. Чи готовий кандидат до спілкування із громадськістю в соцмережах без посередників, а чи його акаунти в соцмережах веде прес-служба?
  20. Як політична партія та її кандидати ставляться до розвитку міського електротранспорту та скорочення перевезень з використанням бензину та дизпалива?
  21. Чи підтримує кандидат або його партія запровадження онлайн-цензури «з міркувань безпеки», «в інтересах держави» чи з інших подібних причин?
  22. Чи підтримує кандидат та його партія свободу совісті, переконань, віросповідання чи взагалі права не сповідувати жодну віру, а чи є прихильником «традиційних цінностей» та їхнього впровадження «силою влади»?
  23. Чи дотримується партія системи гендерних квот, які прописані у оновленому виборчому законодавстві України?
  24. Чи виступає кандидат / його партія за силове розв’язання проблем (корупція, ухиляння від сплати податків, тінізація бізнесу), а чи готові вони до компромісу та пошуку рішень шляхом реформ та системи електронних петицій, подання законопроектів чи інших механізмів діалогу між місцевою та центральною владою?
  25. Чи подобається вам система цінностей, моральних якостей та світоглядних засад кандидата і партії, за яку ви зібрались голосувати?

Думайте, шукайте відповіді в соцмережах та Google, обирайте тверезо. Якщо більше половини питань у цьому списку не мають відповіді або містять негативну риторику — швидше за все, така політична сила навряд чи зможе захистити ваші інтереси як громадянина і є просто носієм популістських гасел та тактики залякування. Уникайте таких політичних сил та людей, що будуть їх представляти.

 

Фото: Marie FrechonSonali | Матеріал є авторською колонкою і може не співпадати з офіційною позицією редакції.

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж