DemoDay в 1991 Open Data Incubator — як це було

Некомерційний Інкубатор проектів на основі відкритих даних 1991 Open Data Incubator оголосив про перший випуск стартапів, що готували на його базі свої проекти. Захід пройшов на вельми високому рівні, в урочистому засіданні взяли участь Джеффрі Пайєтт (посол США), Дмитро Шимків (АПУ), представники державного сектору: КМДА, Кабміну, НБУ. Також були присутні інвестори та бізнес-янголи.

Нагадаємо, що на початку січня цього року по ініціативі громадської організації SocialBoost та за підтримки фонду Western NIS Enterprise Fund, компанії «Майкрософт Україна» та Уряду України відбувся запуск «1991 Open Data Incubator»першого в Україні некомерційного інкубатора ІТ-проектів на основі відкритих даних. Першими резидентами інкубатора, що займає частину приміщення офісу Microsoft в центрі Києва, стали переможці конкурсу-хакатону, який відбувся 6 лютого 2016-го у Києві.

DemoDay в 1991 Open Data Incubator — як це було

Протягом лютого та березня тут проходили підготовку та розвивали свої проекти 12 стартапів. Для навчання та розвитку проекту в інкубаторі передбачено період 6 тижнів, після чого команда отримує диплом про випуск. На другий термін стартап з тим самим проектом залишитися не може:

«—Ми порахували, що 6 тижнів — це мінімально допустимий термін для оформлення бізнес-проекту з ідеї, — відзначає Денис Гурський, засновник громадської організації SocialBoost. — Інкубатор надає офісний простір з обслуговуванням в центрі Києві в офісі А-класу, куди не соромно привести інвесторів. Крім того, він допомагає забезпечити зв’язки з держсектором, інвесторами і донорами, а також отримати дані, потрібні для проекту. Ще один важливий пункт: тут надається експертиза менторів, всі учасники проекту можуть отримати необхідні менторські консультації та навчання. Важливо й те, що Microsoft безкоштовно надає хмарні сервіси на базі Azure і середовище розробки».

Денис Гурський: «Ми захотіли зробити цю історію системною. Щоб ті проекти, які люди створюють на хакатоні, стали справою їхнього життя»

Денис Гурський: «Ми захотіли зробити історію системною. Щоб ті проекти, які люди створюють на хакатоні, стали справою їхнього життя»

За словами Гурського, сама ідея створення такого інкубатору виникла після проведення кількох хакатонів по всій країні: «Ми захотіли зробити цю історію системною. Щоб ті проекти, які люди приносять на хакатон, стали справою їхнього життя. І саме інкубатор допомагає реалізувати свій проект». Потрапити в інкубатор 1991 може будь-який проект, що вирішує важливі проблеми українських громадян, бізнесу, державних органів з використанням відкритих державних та великих даних: достатньо заповнити заявку на сайті 1991.vc і пройти співбесіду через Skype, а далі журі відбирає гідних претендентів.

Джеффрі Пайєтт: «В Україні зараз приблизно 500 центрів відкритих даних, але для порівняння — в США їх 200 тисяч. За рахунок накопичення таких даних, їх відкриття та обробки Україна отримає серйозні економічні переваги»

Джеффрі Пайєтт: «В Україні зараз приблизно 500 центрів відкритих даних, але для порівняння — в США їх 200 тисяч. За рахунок накопичення таких даних, їх відкриття та обробки Україна отримає серйозні економічні переваги»

Джеффрі Пайєтт, посол США  в Україні, в своєму виступі зазначив надзвичайну важливість того, що стартапи готують проекти саме на базі технології обробки відкритих даних. Адже Open Data — це шлях до демократії і прозорості роботи державних органів. В Україні зараз приблизно 500 центрів відкритих даних, а для порівняння в США їх — 200 тис. За рахунок накопичення таких даних, їх відкриття та обробки Україна отримає серйозні економічні переваги. Серед переглянутих проектів посла найбільше зацікавили проекти для аграрного сектору та контролю якості доріг:

«—До роботи в Україні я довгий час був послом в Індії. Коли я вперше приїхав туди в 1992 році, на вулицях Бангалору вільно гуляли корови. Але за 20 років я побачив колосальний прорив, що приніс зміни в способі життя. В Україні є всі складові для інновацій: талановиті інженери, особливе прагнення до винаходів і національна відданість демократії. Так використовуйте ж свій талант, бо ви будуєте нове майбутнє».

Ірина Озимок, представник фонду Western NIS Enterprise Fund: «Два найкращих проекти з цього випуску отримають можливість безкоштовно пройти стажування в канадійському університеті»

Ірина Озимок, представник фонду Western NIS Enterprise Fund: «Два найкращих проекти з цього випуску отримають можливість безкоштовно пройти стажування в канадійському університеті»

Дмитро Шимків, заступник голови АПУ, взявши слово, також наголосив про важливість обробки відкритих даних: «Два роки тому Біл Гейтс виступав в вашингтонському університеті перед студентами. Його виступ стосувався відкритих даних. Він говорив про майбутнє, що буде через 5-10 років завдяки обробці Big Data та Open Data, і розумінню тих процесів, що відбуваються в суспільстві».

«—Будучі на державній службі, я говорив з президентом про важливість відкриття даних, адже це створить зовсім інший тиск на державних службовців. Як правило, чиновники не хочуть публікації інформації про їх діяльність, більш того — в нашій країні взагалі існує величезна проблема з даними. В нас звіти одного відомства не співпадають з відомостями іншого відомства, інформацію часто спотворено. Іноді доводиться вести дуже складний пошук, щоб зрозуміти, що ми порівнюємо і як досягти результату. Але в сучасному світі саме технології та дані є основою для прийняття рішень, особливо у країні, що налічує 45 млн населення. Та оскільки сьогодні державні інститути не в стані якісно аналізувати дані, я запропонував: давайте публікувати дані у відкритий доступ, а люди та бізнес знайдуть, що з цим робити та як їх аналізувати. І в майбутньому ця аналітика дозволить створювати продукти для глобального світу. Фактично ми з хмари (адже дані зберігаються в хмарі) створюємо нову економіку — економіку знань. І саме завдяки Open Data молоді стартапи можуть змінити країну».

Дмитро Шимків: «Будучі на державній службі, я говорив з президентом про важливість відкриття даних, адже це створить зовсім інший тиск на державних службовців»

Дмитро Шимків: «Будучі на державній службі, я говорив з президентом про важливість відкриття даних, адже це створить зовсім інший тиск на державних службовців»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Михайло Шмельов, директор «Майкрософт Україна» з технологічного розвитку, відзначив, що будь-яка влада розуміє, що треба відповідати на ті вимоги, що ставить суспільство: «Подібні ІТ-інкубатори — це дуже сильний рух знизу і догори, який змінює країну. Вони доводять, що саме ІТ-галузь може впливати на зміни в світі. Я хотів би підкреслити, що перебування в зоні стартапів — це зовсім інший дух, дух креативності та підприємництва. Тут народжується нова країна, тут працюють люди, для яких нема авторитетів. Саме вони примушують уряд звертати увагу на нові ініціативи».

Михайло Шмельов: «Подібні ІТ-інкубатори — це дуже сильний рух знизу і догори, який змінює країну»

Михайло Шмельов: «Подібні ІТ-інкубатори — це дуже сильний рух знизу і догори, який змінює країну»

Дуже важливо, що 1991 Open Data Incubator — це спеціалізований інкубатор, що фокусується саме на обробці великих обсягів даних, зауважив в коментарі для Blog Imena.UA Андрій Колодюк, засновник і керуючий партнер венчурної компанії Aventures Capital:

«—Ефективно створювати саме спеціалізовані інкубатори, бо це допомагає індустрії швидше розвиватися. Тому маю надію, що подібні інкубатори з`являться також в галузі штучного інтелекту, робототехніки, віртуальної реальності. Крім того, я чув, що є плани запустити інкубатор для аграрного сектору». 

8 квітня 2016-го перші 12 стартапів отримали «дипломи» випускників інкубатору 1991. Як зазначив Денис Гурський, спочатку було прийнято 14 команд, але дві з них не витримали шаленого темпу роботи. Нижче — короткий перелік проектів, котрі розроблялися у 1991 Open Data Incubator.

AGRIEYE

За даними дослідження IBRD, Україна втрачає 50К га земель кожного року, що є еквівалентом $10 млрд. Одна вироблена тонна зерна дорівнює 10 тонам виснаженого ґрунту.

Міністерство агрополітики хотіло би мати інструмент, здатний контролювати стан ґрунту на усіх полях і попереджати про критичний стан на ранніх стадіях, щоб вжити заходів щодо скорочення втрат. В свою чергу, фермери повинні берегти ґрунти, щоб успішно розвивати свій бізнес протягом багатьох років.

AGRIEYE — це ГІС-рішення повного циклу для збереження та обробки агрохімічних паспортів в єдиній базі даних. Система дозволяє створити єдиний електронний реєстр агрохімічних паспортів. Також система забезпечує агроекспертів необхідною аналітичною інформацією для оцінки агрохімічного та екологічного стану ґрунтів. Вбудовані інструменти ВІ дозволяють відображати та аналізувати інформацію графічно.

AGROMONITOR

Система з софтверного та хардверного модулів для моніторингу сільського господарства AGROMONITOR дозволяє економити до 20% на вирощуванні аграрних культур. Розробка вирішує одну з ключових проблем аграрного сектору, а саме — моніторинг запасу вологи в грунті. На основі показників вологи та агрохімічних даних про поля (в тому числі відкритих даних), ця система генерує рекомендації щодо вирощування рослин.

Стартап вже встановив 3 агростанції на полях компанії Monsanto в Миколаєві, Полтаві та Тернополі. Ведуться перемовини щодо продажу продукту 18 агрокомпаніям з загальним земельним банком близко 3 млн гектарів. Наразі команда запускає активну фазу роботи в Тернопільській та Миколаївській області для максимального їх покриття.

«007»

«Пошуково-аналітична система .007» — це веб-pecypc на основі відкритих даних про використання публічних коштів. Проект передбачає сервіс пошуку та візуалізації даних з відкритих джерел про витрати державою бюджетних коштів. Основний акцент зроблено на простоті використання та представленні специфічної інформації з масивів великих даних. Планується також розгорнути суміжний навчальний проект, завдяки якому зростатиме обізнаність громадян в сфері державних фінансів.

007.org.ua — це доступний для кожної людини інструмент контролю держави, який допоможе слідкувати за бюджетними витратами

007.org.ua — це доступний для кожної людини інструмент контролю держави, який допоможе слідкувати за бюджетними витратами

007.org.ua — це доступний для кожної людини інструмент контролю держави, який допоможе слідкувати за бюджетними витратами, збирати докази зловживань і швидко переводити боротьбу з корупцією в правове поле.

ANTICORRUPTION MONITOR (АКМ)

АКМ — це громадська антикорупційна експертиза результатів державних тендерів в Україні, дозволяє обрахувати якість їх переможців методами кредитного скорингу.

Завдяки АКМ час прийняття рішення про наявність корупційної складової в діях переможців скорочується до 7-10 хвилин для кожної закупівлі. Споживачами інформації є органи державної влади, громадські активісти, автори журналістських розслідувань, системи моніторингу державних закупівель.

MAITREYA

Інструмент для написання та перевірки документів MAITREYA відслідковує посилання на закони та дозволяє побачити тексти, що за ними приховані, порівняти із судовою практикою. І все це — без виходу з робочої області текстового редактору.

Фактично розробка представляє собою інструмент, інтегрований у текстовий редактор, який автоматично детектує правові норм та виділяє їх у тексті. Інструмент відображає зміст норми у боковій панелі тестового редактора, в одне натискання по згадці норми у тексті документа, підсвічує кольором помилкове використання норми (наприклад, неіснуючої або використаної не за контекстом), підказує закінчення та можливість автодоповнення слів при друці. Крім того, MAITREYA надає можливості, рівнозначні попереднім пунктам, однак, у контексті Єдиного державного реєстру судових рішень та даних з інших реєстрів, передусім таких, що є у розпорядженні Міністерства юстиції.

CROWDLEGAL

Хмарна рР2Р-платформа CROWDLEGAL призначена для спільного ведення судових справ та юридично значущої переписки з метою захисту громадян. Як показує досвід, корпорації та держави все частіше перемагають людей у судах, оскільки вони вміють покращувати процеси після кожної справи. Судова практика людей та їхніх груп фрагментована та ізольована.

CROWDLEGAL надає громадянам програмний продукт корпоративного рівня для організації колаборативної практики по соціально значущим справам. Громадяни можуть поділися виграною справою, і завдяки цьому інші можуть знайти, як вирішити подібну проблему. Крім того, продукт надає закриті індивідуальні онлайн-кабінети із персональним доступом для управління всіма власними справами, окремо від публічно відкритих справ і документів.

Digital Police

Цифрова поліція — це мобільний сервіс з безпеки в реальному часі, що моніторить і попереджає про можливу небезпеку для користувачів у великих містах по всьому світу.

Сервіс надає змогу усвідомлювати рівень небезпеки навколо вас, моніторити та захищати найближчих людей, перекласти піклування про себе на коло близьких під час екстремальних ситуацій та надає автомобільного асистента, який слідкуватиме за авто, повідомлятиме про небезпеки і рекомендуватиме паркувальні місця.

Navizor

Навігатор Navizor— дуже незвичайний продукт, що допомагає економити пальне та витрати на ремонт автомобілів. Рішення збирає дані про якість доріг в режимі реального часу в Україні та ще 36 країнах. Це дає змогу прокладати оптимальні автомобільні маршрути. 150 мільйонів водіїв та тисячі транспортних компаній уже зараз мають можливість економити пальне та витрати на ремонт автомобілів.

Для держави Navizor забезпечує простий механізм планування та контролю дорожніх ремонтних робіт. Автомобілістам навігатор Navizor економить до 15% пального та знижує витрати на ремонт автомобіля, прокладаючи маршрути з врахуванням якості доріг та попереджаючи про ділянки із поганою якістю.

AdTena

Платформа для керування рекламними компаніями AdTena пропонує зручну процедуру інтеграції для будь-якого типу WiFi-мереж. Надає значно ефективніший спосіб інформування клієнта, ніж аутдор-реклама. Може використовуватися як аналітична платформа для Smart City, також забезпечує вимірювання офлайн-конверсії з носіїв.

OpenADV

ГІС рекламних засобів — системне рішення для управління зовнішнім виглядом міста. Програмний продукт OpenADV дозволяє органам місцевого самоврядування впровадити інтерактивну базу рекламних засобів в форматі відкритих даних із інтегрованими до неї електронними сервісами для налагодження ефективної співпраці з громадськістю і спрощення надання послуг бізнесу. Реалізація проекту дозволить збільшити надходження від реклами до бюджету, які будуть спрямовані на потреби міста.

Ecois.me Lite

Мобільний додаток для енергоменеджменту Ecoisme Lite дозволяє прогнозувати витрати на електроенергію та заощаджувати на рахунках за допомогою персоналізованих рекомендацій. Система складається з серверної частини та мобільних додатків. За наявності «розумного» лічильника додаток «дізнається» про статус використання електроенергії. Якщо така можливість відсутня, користувач самостійно вносить показники лічильника. За допомогою цих даних система автоматично здійснює розрахунок майбутнього рахунку за електроенергію. За необхідності користувач може сплатити за послуги за цим рахунком, використовуючи додаток.

Teplo.org.ua

Веб-інструмент Teplo.org.ua допомагає мешканцям багатоквартирних будинків економити енергію і кошти, які вони сплачують за комунальні послуги. Адже українці зможуть платити менше, якщо модернізують власні будинки.

Teplo.org.ua дозволяє порахувати, скільки можна зекономити коштів у своєму будинку

Teplo.org.ua дозволяє порахувати, скільки можна зекономити коштів у своєму будинку

Teplo.org.ua дає розуміння того, що економити можна; що є будинки, де вже заощаджують; є можливість порахувати, скільки можна зекономити у своєму будинку і скільки потрібно інвестувати у власний комфорт і майбутнє, щоб отримати бажану економію — аж до розрахунків під конкретні заходи, роботи, матеріали, обладнання. Сайт бере реальні дані з офіційних джерел (ГІОЦ).

Ось такі проекти випустилися із 1991 Open Data Incubator навесні 2016 року. Залишається побажати учасникам програми подальшої розбудови власних проектів; а самому інкубатору — нових цікавих і суспільно значимих стартапів, котрі використовують у своїй роботі відкриті дані.

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди