Романтика за правилами — як у Долині регулюють побачення між колегами

Всі ми знаємо, що романтичні стосунки є практично невід’ємною частиною будь-якого офісу. Співробітники проводять разом набагато більше часу, аніж з друзями і родичами, тож не дивно, що за 40+ годин робочого часу на тиждень виникають тісні зв’язки з тими, хто постійно поруч в офісі. Як пише The Hustle, 41% працюючого населення США підтвердив, що в різний час перебував у стосунках з колегами.

Мало які компанії вважали за потрібне розробляти спеціальну політику, присвячену романтичним стосункам у колективі. Все змінилося в наш час. Рух #MeToo і низка скандалів, пов’язаних з неприпустимою поведінкою чоловіків по відношенню до колег-жінок, вимагають від компаній реакції — надто якщо останні не хочуть опинитися в центрі чергової «брудної» історії. Wall Street Journal довідалася, що і Facebook, і Google (обидві є загальновизнаними IT-лідерами, за якими слідує більшість менших компаній) мають спеціальну внутрішню інструкцію для працівників, які наважаться запросити на побачення людину з сусіднього офісного крісла.

Правила для побачень

IT-гіганти могли б піти найпростішим шляхом і взагалі заборонити неформальне спілкування між колегами поза офісом. Та це було би занадто навіть для деспотичних керівників з Долини. Також, компанії могли розробити для штатних працівників прискіпливий «любовний контракт» — але вони не вчинили і так (принаймні, поки що). Відомо про створення деяких загальних правил, перше і головне з яких — кожен співробітник має лише один шанс. Суть полягає в наступному: якщо ви запропонували колезі зустрічатися і отримали у відповідь «ні» — більше ви цю людину на побачення не запрошуєте і романтичні стосунки з нею не обговорюєте. Ніколи.

У випадках, коли з відповіді не можна зрозуміти, чи це «так», чи «ні» (а такі відповіді частіше зустрічаються у житті, аніж чіткі, погодьтеся), Хайді Свотс (Heidi Swarts), очільниця відділу з впровадження трудового законодавства у Facebook пояснює:

«— Будь-які незрозумілі, двозначні чи загальні відповіді типу “Мені ніколи”, “Я не зможу в цей день” тощо прирівнюються до відповіді “Ні”»

Facebook також роз’яснює, що не вимагає від співробітників повідомляти HR-відділ про всі особисті стосунки з колегами, які обіймають вищі посади. Однак, якщо стосунки викликають «очевидний конфлікт інтересів» у робочому процесі, а учасники взаємин не попередили HR-відділ, слід очікувати покарання. Хоча, на нашу думку, суть такого конфлікту може бути суб’єктивною, а вид покарання онлайн-видання не повідомляють.

Аргументи зайві

Мабуть, ніхто не звинуватить великі корпорації у втручанні в особисте життя, оскільки за останній рік приватні взаємини в штаті неодноразово «втручалися» у бізнес (ми не писали про кожен секс-скандал з Долини, але розповідали, наприклад, про історію в Uber).

Деякі HR-фахівці стверджують, що правила для побачень створять додатковий тиск на працівників, а також зіпсують привабливість компанії для майбутніх кандидатів на посади. Але небажання стати об’єктом чергового скандалу переважує для адміністрацій всі інші аргументи. До того ж, наразі мова не йде про «тиск» — правила, озвучені Facebook та Google демонструють достатньо здорового глузду, без перебільшень.

Будемо спостерігати, як поширюватиметься дана практика серед IT-спільноти. Врешті-решт, ніхто не змушує вас зустрічатися саме з колегами — завжди є мобільні додатки, які допоможуть познайомитися з кимось поза межами вашого офісу, або спілкування в офлайн.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Джерело: The Hustle

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24