Як попередити наслідки сидячої роботи

Сидяча робота може завдати серйозної шкоди вашому організму. Синдром зап’ястного каналу, скутість м’язів шиї та інші болі та неприємні відчуття у тілі, пов’язані з малорухливим способом життя. Навіть цей, скорочений перелік симптомів та станів викликає занепокоєння. Чи можна усунути або полегшити побічні ефекти вашої «посидючості»?

З 1960 року відсоток фізичної активності на робочому місці зменшився приблизно на 30%, значною мірою завдяки збільшенню офісних посад, які потребують перебування у сидячому стані.

Ми знаємо, що сидіння пов’язане з такими проблемами зі здоров’ям, як збільшення ваги й підвищений ризик серцевих захворювань. Більш того, одне дослідження навіть заявляє про те, що люди, які ведуть пасивний спосіб життя, швидше за все помирають рано.

Якщо ви працюєте в офісі, ймовірно, що ви проводите там більше часу, ніж вдома, не рахуючи сон. Якщо ви не оптимізуєте місце, де витрачаєте 40 та більше годин на тиждень, також не слід очікувати, що інші здорові звички збалансують життя.

А тим, хто працює з дому, ще більш важливо створити робоче місце, яке сприяє здоровим робочим звичкам, оскільки робочий простір вдома представляє унікальний комплекс проблем (наприклад, ваш диван знаходиться зовсім поруч).

Нижче ми розповімо, як залишатися здоровим та відчувати себе комфортно під час роботи.

Захистіть свої очі

Середньостатистичний офісний працівник витрачає близько 1700 годин на рік перед екраном комп’ютера, не рахуючи годин, проведених у мобільному телефоні, переглядом телевізора або взаємодії з іншими пристроями.

Це тривожна статистика, адже синє світло, що випромінюється з наших екранів, пов’язане з нечітким зором, синдром сухого ока, порушеннями сну і головними болями. Одним зі способів боротьби з впливом синього світла є окуляри, що його блокують. Спеціальні фільтри блокують або поглинають синє світло, перш ніж воно вступає в контакт з очима. Носіння таких окуляр протягом всього робочого дня може зменшити навантаження на очі, запобігти головним болям і покращити сон вночі.

Створіть візуальні лаундж-точки

Продовжуючи тему здоров’я очей: час від часу давайте своїм органам зору відпочинок. Американська академія офтальмології рекомендує правило 20-20-20: кожні 20 хвилин дивіться на об’єкт на відстані 20 або більше футів (6 або більше метрів) впродовж мінімум як 20 секунд.

Якщо ви відчуваєте, що ваші очі або мозок дійсно напружені, відведіть погляд від екрана комп’ютера або паперових документів на 2-5 хвилин. Ви можете закрити повіки, пообертати очима, щоб «розтягнути» їх або поглянути на візуальні лаундж-точки, які заспокоюють вас.

Візуальними лаундж-точками можуть бути:

  • Фотографія, яку ви любите – добре, якщо на ній зображено пейзаж або подію, що викликає у вас щасливі спогади.
  • Орнамент на підлозі, невеличка кімнатна рослина або ваза з квітами. Дослідження показують, що біофільний дизайн у вашому офісі може підвищити настрій і продуктивність.
  • Витвір мистецтва, який вас заспокоює
  • Ще краще використовувати вікно як візуальну лаундж-зону, оскільки дослідження показують, що працівники, які піддаються впливу природного денного світла, демонструють кращу продуктивність і ліпше сплять, у порівнянні з тими, хто не отримує достатньо природного світла.

Позбавтеся від синдрому зап’ястного каналу

Хоча наука не дає чіткої відповіді щодо того, чи дійсно сидяча робота призводить до синдрому зап’ястного каналу, більшість офісних працівників знають, що багатогодинне друкування може призвести до болю, онімілості зап’ясть, рук і передпліч.

Один з найпростіших кроків, які ви можете зробити на шляху до здорового робочого місця, це інвестувати в подушку для клавіатури, подушку для миші чи обидва предмети. На Amazon можна знайти багато варіантів, але набір з memory foam Gimars, що включає і подушку для клавіатури, і  подушку для миші, дійсно стане вам у пригоді. Цей набір легкий, але зберігає форму, ідеально підходить для робітника, який друкує години поспіль.

Поліпшите свою поставу

Ми знаємо переваги анатомічних офісних меблів і столів, але навіть такий простий предмет, як подушка для підтримки попереку для вашого офісного крісла може значно вплинути на поставу загалом.

Коли ви починаєте роботу, ви не завжди готові до ненормованого робочого графіку і довгих годин роботи у сидячому стані. Згодом вас починають турбувати болі у спині та шиї, і коротких екскурсій від робочого столу до кухні явно недостатньо для того, щоб їх заспокоїти.

Вірте чи ні, але подушка для підтримки попереку творить справжні дива. Її переваги не обмежуються нижньою частиною спини: після використання поперекової подушки протягом декількох тижнів верхня частина спини, плечі й шия стають менш скутими.

Зберігайте речі в чистоті

Ви коли-небудь замислювалися, як і чому ви раптом захворіли? Винуватцем міг бути співробітник із нежитю або забруднене середовище.

Миша та клавіатура можуть бути більш забрудненим, ніж сидіння унітазу, а на квадратному сантиметрі вашої робочої поверхні мешкає приблизно 20 000 бактерій. Дезінфекція поверхонь у робочому просторі та пристроїв є ключем до збереження здоров’я.

Звичайні дезінфекційні серветки або розпилювач підійдуть для твердих поверхонь, таких як столи та не м’які крісла, але кути й щілини пристроїв потребують додаткового догляду. Спробуйте слиз для чищення, щоб прибрати забруднення з клавіатури.

Не забувайте про свій телефон, який є в 18 разів бруднішим, ніж публічний туалет. Спробуйте використовувати такий продукт, як PhoneSoap, який за допомогою технології UVC знищує мікробів і бактерій на поверхні телефону.

Як бонус: боріться зі зневодненням

У важких випадках зневоднення є небезпечним станом, що може призвести до непритомності, лихоманки та тахікардії.

Навіть помірна дегідратація (з якою живуть більшість дорослих) призводить до низки небажаних симптомів, включаючи втому, запаморочення, дезорієнтацію, труднощі з фокусуванням тощо – усе це шкодить продуктитвності під час роботи.

Тримайте пляшку води на вашому столі, це допоможе споживати достатньо рідини впродовж робочого часу.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Джерело: CNET

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?