«Люди проявили себе лідерами, і технології мають допомагати їм» — Сергій Сучок, «ІТ Толока»

Цього тижня стало відомо про запуск першої української платформи для ІТ-волонтерів. Редакція блогу Imena.UA поспілкувалася із засновником платформи Сергієм Сучком, аби дізнатися детальніше про витоки та специфіку проекту.

—В кого виникла ідея платформи і наскільки довго працювали над запуском? Скільки людей зараз в команді проекту?

Оскільки я випускник кібернетики КНУ ім.Шевченка, то за свою десятирічну громадську діяльність я звик вирішувати технологічні питання самостійно. Однак знайомлячись з все більшим колом громадських активістів, я зрозумів, що існує запит громадськості на вирішення таких питань. Не всі вміють встановлювати WordPress чи малювати в Adobe Illustrator, не всі можуть яскраво подати свій проект у вигляді інфографіки, та навіть, встановити для громадської організації принтер буває проблемою. Під час Революції Гідності відбувся «бум» громадської активності — всі ми пам’ятаємо яскраві приклади самоорганізації в проектах Майдан SOS, Автомайдан, Університет Майдану, Пошта Майдану. Люди себе проявили активними лідерами, які хочуть брати на себе відповідальність за майбутнє країни, і інформаційні технології зараз як ніколи, мають допомагати їм.

Над запуском ми працювали близько двох тижнів, адже мали паралельно ще ряд проектів, які веде Громадська спілка «Воля Громади». Сам проект не писався «з нуля» – так би ми його ще довго не запустили. Ми взяли open-source платформу, що вже була розроблена «IT Волонтер», і адаптували до українських реалій. Ціню швидкості запуску залишається велика кількість доопрацювань, які маємо зробити, але проект працює і це головне.

Проект починався з двох людей: мене та мого кума Дмитра Рутковського, який має колосальний досвіт в ІТ-сфері, оскільки пройшов шлях від програміста-початківця до менеджера проектів у Microsoft, а також, як президент ГС «Волі Громади», розуміє важливість проекту для громадських ініціатив.

Однак вже після запуску в команду почали додаватись люди. У нас є тестувальник Денис, який розробив непагану систему баг-трекінгу. Надалі я думаю, що більшість програмістів, які є на «ІТ Толоці», будуть частиною команди її розробки.

—Чи розглядаєте ви «ІТ Толоку» як майданчик для постійної співпраці з технічними вишами та коледжами?

Це одна із головних ідей. Кожен студент ІТшнік завжди має якісь «свій проект», над яким працює, просто тому, що є потреба використати набуті знання на практиці. І це є другим інсайтом проекту: для студентів не треба думати, щоб їм зробити для себе — вони обирають, що вони можуть зробити соціально корисного. На даний момент спільно з Київським молодіжним центром готується програма залучення студентів до проекту.

—Зараз платформа цілковито благочинно-волонтерська. Якісь плани із монетизації у вас є?

Чесно кажучи, над монетизацією на даний момент не думали, бо основною метою було саме вирішити потребу в ІТ-підтримці. Враховуючи, що платформа стає повноцінною живою сутністю, яка сама диктує, в якому напрямку хоче розвиватися, то питання монетизації проекту вирішиться у найближчі пів-року або рік.

—Чи буде перевага на платформі у технічних проектів і спеціалістів, які працюють із hardware?

Від початку це було наше суттєве упущення, оскільки ми почали орієнтуватися на софт, але на нього дуже швидку звернули увагу користувачі сайту, і ми додамо підтримку технічних проблем. Щодо переваги, то її немає. Всі проекти мають рівні шанси. Все залежить від людини, яка ставить завдання: наскільки вона зможе зацікавити спеціалістів, розказавши про важливість своєї громадської ініціативи.

—Проект надає перевагу волонтерам на мирній території чи буде окрема «гілка» для тих, хто створює проекти і завдання для зони АТО?

Ідея гарна — тим паче, як показав досвід, програмісти швидко відгукуються на завдання, які пов’язані з підтримкою військових. Не думаю, що ми реалізуємо це саме як окрему гілку, скоріше за все будемо більше акцентувати увагу наших користувачів на подібних проектах та допомагати їм в першу чергу при знаходженні виконавців.

—Які очікування та плани на цей рік у команди «ІТ Толоки»?

На даний момент ми розробляємо методологію ведення проектів на «ІТ Толоці». Оскільки тут є важлива особливість – програмісти є волонтерами, а інструменти, які працюють в ІТ-компаніях, не будуть діяти через велику плинність кадрів. Ми вже отримали підтримку платформи Worksection для того, щоб організувати процеси управління проектами. Найближчим часом ми зберемо відеоконференцію з ІТ-учасниками проекту і оголосимо «правила гри» – зараз ми більше придивляємося до виконавців, до їх активності, знань, потреб. Ми хочемо поділитися своїми знаннями та досвідом і організувати найкращих виконавців у команди, з яких потім, може вирости щось більше. ІТ-галузь необхідно підтримувати, адже наш інтелектуальний потенціал дуже високо цінується, і за впливом на ВВП країни я б поставив ІТ-сферу поруч з сільським господарством та металургією. Місією проекту є зрощення висококваліфікованих ІТ-спеціалістів.

—Дякую за розмову. Наостанок питання: чи плануєте відвідати цьогорічний iForum? Якщо так, то в якості доповідача чи гостя?

На жаль, в цьому році основною тематикою конференції є робота в умовах кризи, тому наш проект просто не вписується в формат конференції, адже соціальні проблеми необхідно вирішувати в будь-якому разі — є криза, чи її немає. Отже виступити доповідачем не вийде, а стосовно присутності як гостя — ми ще думаємо.

Читайте также:

Политическое расфрендживание

Фешн с умом: украинские маркетплейсы с концептом reuse

Бьюти-фильтры (не) спасут мир: авторское мнение и комментарий психолога

Сергей Замикула, LEKORNA: «Рынок эко-продуктов растёт с каждым годом»