Підсумки редакції-2017: інтерв’ю про соціально-важливі проекти

У році, що минає, ми готували різні інтерв’ю, які ви можете розшукати за відповідними хештегами на сторінках нашого видання. Для підсумкового матеріалу ми вирішили нагадати історії про тих, хто розвиває соціально-важливі ініціативи, освітні проекти тощо. Ми віримо, що всі технологічні новації мають на меті зробити наш світ кращим, а поширення інформації про них прискорює позитивні зміни навколо нас.

  • Освіта

Рух EdCamp в Україні — як готують відповідальне вчительство для Нової школи

img495

Шкільна освіта в Україні переживає тяжкі часи реформ: наступного навчального року українки та українці підуть до Нової школи, над програмою якої вже зараз активно працюють в Міністерстві освіти та науки та у громадських організаціях, на педрадах, батьківських зборах та (не)конференціях для вчительства, які проводить ГО «ЕдКемп Україна». Усі ініціативи, пов’язані із реформою освіти, зараз привертають багато уваги громадськості. На запитання нашої редакції про підготовку нового вчительства для українських шкіл відповів Олександр Елькін, натхненник руху EdCamp в Україні, радник Міністерки освіти і науки України Лілії Гриневич, а також команда EdCamp Ukraine. В матеріалі ми обговорили не тільки діяльність громадських активістів, але і співпрацю з державними органами та реальну участь МОН в реформі.

«Майстерня сільських ініціатив» — про вражаючу молодь в українських селах

1909267

Матеріал присвячено розвитку освітніх та взагалі цікавих проектів у сільській місцевості. Не тільки у містах є ініціативна молодь, і не тільки обласні центри прагнуть жити краще — доводить «Майстерня сільських ініціатив». Команда працює з ініціативною сільською молоддю в пілотних регіонах та розгортає програму неформальної громадянської освіти в селах. Примітно, що навіть місцева влада долучається до реалізації проектів. Ми розпитали команду координації Майстерні про вже досягнуті результати, нові плани, взаємодію з молоддю і про користь оновленого Закону про освіту для українських сіл. На запитання редакції відповідали Вікторія Феофілова, Оксана Іванік та Іванна Чупак.

Дмитро Волошин, CTO Preply: «Для нас цікавіше бути №1 у Бразилії, ніж №10 у США»

1483444558436

Сервіс Preply працює вже кілька років, і цього року ми розповідали про його плани по захопленню нових ринків. Платформа для репетиторів та студентів, за допомогою якої користувачі можуть знайти викладачів різних предметів, починаючи з англійської і закінчуючи математикою, музикою, вокалом. Об’єднує клієнтів в більш ніж 100 країнах світу. Найбільш активно компанія розвивається на ринках Бразилії, Польщі, України, Німеччини, Швейцарії, Мексики, Малайзії, Туреччини. Є чудовим прикладом того, як проста ідея може принести всесвітнє визнання завдяки наполегливій праці її авторів.

  • Соціальне підприємництво

I’MREADY — як українські ветерани реанімують армійське харчування

7428644852

Матеріал відрізняється тим, що його герої прийшли до сучасного підприємництва з війни. Події останніх років змінили обличчя українського суспільства та бізнесу. Нові підприємці в Україні — це не тільки бородачі на моноколесі, але й колишні військові, що звикли брати на себе відповідальність за позитивні зміни. Вони запускають власні проекти, як от I’MREADY, що має на меті встановити новий стандарт якості готових до вживання продуктів, зроблених в Україні. Про головні переваги м’ясних продуктів I`M READY та плани розвитку проекту, а також про соціальну складову в бізнесі нам розповів молодший сержант 12 ОМПБ 26 ОАБр Антон Колумбет, заступник голови Київської міської спілки ветеранів АТО, а сьогодні — ще й начальник відділу продажів I’MREADY.

«— На нашу думку, щоб соціальне підприємництво в Україні стало популярним, у бізнесу має з’явитися розуміння, що покупця краще мотивувати соціальною складовою, ніж вливати мільйони в безглузді маркетингові бюджети набридливої реклами.»

В Києві осінь — що готує для UNIT.City оновлена команда

12121212122222

Є ініціативи, соціальна роль яких полягає у створенні екосистеми оновленого українського суспільства. Яскравим прикладом є інноваційний парк UNIT.City, який відкрили навесні цього року в Києві. у цьому просторі працюватимуть і розвиватимуться найсучасніші проекти столиці та всієї України, вони змінять імідж нашої держави у світі і покращать рівень життя пересічних користувачів. Восени до керуючих партнерів Макса Яковера, Максима Бахматова та Дмитра Єрьоміна долучилася нова команда: Кирил Мазур (Head of UNIT.City Ecosystem) , Анастасія Слепцова (Head of Ecosystem Partnerships), Валентина Ракітіна (Community Lead), Олександра Говоруха (Head of Communications and Events), Роман Судольский (Head of Content), — про це розповідаємо у нашому матеріалі.

Kray Technologies — дрони, які відроджують українське фермерство

823589

Для України, що має великий аграрний потенціал, важливим є оновлення традиційного сільського господарства, з максимальним впровадженням IT-технологій. Серед тих, хто працює в даному напрямку слід відзначити українську компанію Kray Technologies. Її фахівці розробляють інноваційні рішення для фермерів — безпілотники із власним ПЗ, які дозволяють значно підвищити ефективність аграрного господарства. Ми розпитали, як саме працює технологія та на чому заощаджують користувачі нових рішень у засновника та CEO проекту Дмитра Сурду.

  • Продуктові команди

Як українські студенти з медичним проектом HELi були на University Startup World Cup 2017

1666158

Проект HELi – це комплексне рішення для людей, що страждають на епілепсію. Він дає можливість попередити про настання епілептичного нападу за декілька хвилин (в період від 1 години до 5 хв) до моменту його фізичного прояву. Розробка складається з трьох компонентів: мобільного пристрою ЕЕГ (у вигляді гарнітури), системи обробки сигналу, мобільного додатку. Авторами розробки є команда студентів, яка цього року брала участь у спеціалізованих змаганнях і представляла українську розробку на міжнародному рівні, про що й розповіла нашому виданню.

Корисні обіди зі Smart Lunch — пристроєм, який розробили українські школярки

blzmyw

Матеріал розповідає про hardware-проект, яких в нашому середовищі менше, аніж розробок ПЗ, а також відзначається тим, що авторами ідеї є дві школярки. Вони розробили ланчбокс, що керується через мобільний додаток і допоможе організувати здорове харчування. Деталі розробки винахідниці Влада Сіриченко та Оля Москанова розповідають в нашому матеріалі. Вони почали займатися розробкою Smart Lunch буквально на шкільній перерві, а розвиток їхня ідея отримала в лабораторії FabLab Fabricator, в якій є доступ до сучасного обладнання для створення власних пристроїв. Про цю лабораторію ми також розповідали і сподіваємося, ще багато проектів звідти потраплять на сторінки нашого видання і полиці магазинів сучасної техніки.

Назар Федорчук, Senstone — про краудфандинг та виробництво гаджету

387

Про гаджет Senstone від українських креативників писали провідні англомовні видання, коли пристрій з’явився на платформі для краудфандингу Kickstarter. Тепер, успішно залучивши необхідну суму, розробники повинні виконувати свої зобов’язання та запустити виробництво IT-аксесуару і вчасно поставити його замовникам. Senstone є гаджетом, що перетворює голосовий меседж на текст за лічені секунди. Про розробку та краудфандинг проекту нам розповів засновник і СЕО Назар Федорчук. Ще один приклад українського продуктового проекту, якому вдалося розвинутися до реального запуску виробництва.

Якщо ви працюєте над цікавим проектом, про який Блог Imena.ua ще не розповідав, пишіть на адресу info@blog.imena.ua з темою: «Герої для інтерв’ю»

Читайте также:

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж