Кремнієва Долина за 2016-й — погляд авторитетного американського часопису

Редакція The Atlantic розпитала головних «жителів» Кремнієвої Долини, що вони думають про найгучніші тренди та нові проекти в IT-індустрії за 2016 рік. В одних питаннях учасники найвідомішої світової IT-популяції продемонстрували майже повну одностайність, у інших їхні думки суттєво розійшлись. Всього на запитання відповіли 50 розробників, CEO та інноваторів.

Стартап, що викликає найбільше захоплення

Однозначного лідера опитування не виявило. 7% голосів отримали Slack та Docker (платформа для зберігання та обміну ПЗ), по 5% учасників обрали найкращим стартапом 2016-го Magic Leap (займається доповненою реальністю) та Niantic (творця Pokemon Go, хоча ажіотаж навколо останньої давно закінчився).

Кевін Келлі (Kevin Kelly) з Wired надав перевагу розробникам штучного інтелекту від Google — проекту Deep Mind. На його думку, такі алгоритми скоро будуть управляти всіма автоматизованими системами не тільки в Долині, але й в більшості розвинутих суспільств світу. А Рейчел Хольт (Rachel Holt), яка очолює операційний відділ Uber в США та Канаді, обрала кращим стартапом Dropcam — виробника веб-камер для дистанційного спостереження.

Нові герої 2016 року

На запитання редакції «який продукт стане новим лідером споживчого ринку», 29% респондентів назвали бездротовий смарт-динамік Amazon Echo/Alexa. На другому місці цього рейтингу опинились програми, які дають споживачу можливість взаємодіяти з доповненою реальністю в повсякденному житті. Приклад Pokemon Go наштовхнув багатьох розробників на думки про створення аналогічних продуктів — простих, але з вірусним ефектом.

Щодо безпілотних машин, в IT вже визнали їх безумовним майбутнім — питання лише у тому, коли саме такі авто масово з’являться на дорогах. Більшість учасників опитування вважають, що Tesla першою поставить повністю автономний автомобіль на масовий ринок  (65%), а станеться це, найвірогідніше, у 2020 році (36%). Є й такі оптимісти, які очікують 4-колісний безпілотник в загальному доступі вже наступного року (2%), інші сподіваються на 2018-й (13%) чи 2019-й (16%). Незначний процент опитуваних (13%) вірить в те, що першою успіху в цьому напрямку досягне Google, яка навіть виділила розробку автономних машин в окрему компанію.

Прихильність до компанії Ілона Маска зрозуміла, адже 69% учасників володіють електромобілями Tesla. А 33% опитаних зізнались, що сервіси для сумісних поїздок (особливо, Uber) найбільше покращили якість їхнього життя, порівняно з іншими технологіями, що з’явились за останні 5 років. До слова, фітнес-трекери та додатки змінили життя на краще лише 8% респондентів.

Роботи за 2016-й

На противагу електромобілям, власників роботів серед опитуваних виявилось меншість — лише 40%. Третина учасників опитування переконана, що до 2025-го більшість американських сімей вже буде мати у своєму розпорядженні домашнього робота. Хоча багато що залежить від того, які саме пристрої вважати роботами — в найбільш широкому розумінні (до якого нас привчили режисери науково-фантастичних фільмів) роботи можуть завітати до оселі пересічного громадянина у 2050 році, не раніше.

Рейтинг роботодавців Долини

З незначною перевагою — 54% проти 46% — респонденти визнали Кремнієву Долину меритократією, де керівні посади займають справді найбільш здібні та гідні таких високих звань. Найпрестижнішою для роботи IT-компанією спільнота визнала Apple (30%), далі йдуть Google/Alphabet та Facebook (обидві компанії отримали по 23% голосів), SpaceX (7%). Однак у відповіді на запитання, яка компанія вважається найкращим місцем кар’єри для жінок, лідером виявилась Facebook — 31% опитаних. На другому місці — знову Google/Alphabet з 26% підтримки, Apple отримала лише 17%, Slack — 10%, Microsoft — 7%. А 17% опитаних взагалі не змогли визначити такого роботодавця.

56% вважають, що IT-індустрія досягла суттєвого прогресу в боротьбі із гендерною дискримінацією за минулі 3 роки. Лейла Сека (Leyla D. Seka), старший віце-президент і генеральний менеджер Desk.com, Salesforce, наводить простий доказ цього прогресу:

«— 10 років тому ніхто навіть не звертав уваги на той факт, що я була єдиною жінкою на зустрічах в залі засідань. А тепер ми багато про це говоримо, всі помічають нерівний розподіл посад. Це вже прогрес.»

Читайте більше цікавих статей про компанії та відомих CEO з Долини:

За матеріалами The Atlantic

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Чому YouTube – найздоровіша інтернет-економіка

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як стартапи намагаються знешкодити цукор