Яким буде майбутнє людства — прогноз зі 100 науково-фантастичних книжок

Футурист Джейсон Сільва (Jason Silva) говорить, що уява дає змогу нам обрати найбільш вдалі із усіх захоплюючих можливостей майбутнього і потім прискорити сучасне саме в обраному напрямку.

Чи можна на основі сотні прочитаних популярних фантастичних повістей та романів спрогнозувати, яким буде майбутнє людства?

Спробуємо провести деякі паралелі із творчістю письменників-фантастів.

Аби врятувати і розвинути людство, доведеться втратити Землю і всі зв’язки із нею

В довгостроковій перспективі порятунок людства залежатиме від колонізації інших планет чи навіть інших сонячних систем. Це — лише питання часу.

Зміни почнуться із мови та культури. Поселення на інших планетах, розділені мільйонами кілометрів та навіть різницею в часі почнуть розвивати власні діалекти, сленг, музику, літературу та власні культурні тренди. Подібно до того, як сленг та діалекти бурів, креолів, серферів Каліфорнії та жителів шотландських сіл є абсолютно різним — так різною буде й мова та традиції спілкування. Земляни поступово втратять початкове спільне культурне коріння.

Далі почнуться зміни в економіці та політиці. Як колись Американська революція спричинила об’єднання колишніх колоній та відокремлення їх від Британської імперії, так і від Землі від’єднаються поступово космічні колонії. Саме через те, що вони будуть надто різними у порівнянні із тим, звідки вийшли перші поселенці, перед тим як летіти на Марс чи ще кудись. Перші пару повстань на далеких планетах вдасться вгамувати, але відокремлення в політичному та економічному плані — лише справа часу.

Розвиток економіки сповільниться, якщо порівнювати із швидкістю колонізації та дослідженням планет. Колонії стануть самодостатніми.

Почнеться розвиток генетичного різномаїття людства. 160 тис. років еволюції людей не пройшли непоміченими, отже і майбутнє буде теж присвячене еволюції. ДНК людей, котрі покинуть планету, почне трансформуватись під впливом умов проживання в космосі чи на інших планетах, а також під впливом того, що в сонячних системах можуть опинитись інші види, дуже близькі до людей. Додайте вплив радіації, мутації, можливих нових хвороб, з якими люди зіткнуться на інших планетах — і за пару сотень років люди на інших планетах будуть кардинально відрізнятись від людей «нульових» та «десятих» на Землі.

Можливо, низка мутацій спричинить те, що люди взагалі втратять репродуктивну здатність, і доведеться застосовувати клонування чи схрещення із іншими біологічно близькими видами, аби зберегти популяцію. Але визначення людства в поточному, земному розумінні буде назавжди втрачене.

Час стане нашим найбільшим ворогом

Три виміри у просторі підкоряться космічним мандрівникам, а от найбільшим викликом стане четвертий — час.

Викривлення часу в чорних дірах чи під час переміщень на великі космічні відстані (саме це було частково зображено в «Інтерстелларі») стане великою проблемою для космічних мандрівників та дослідників.

Ті, хто буде засновувати нові колонії чи мандруватиме між планетами та системами, повертатимуться на Землю (чи на те, в що вона перетвориться) — і там вже не буде нікого в живих із тих, кого вони знали чи любили: бо за 1 рік у космосі десь дуже далеко на Землі може проминути століття чи навіть тисячоліття. Історичні діячі з підручників, легендарні засновники космічних трас та підкорювачі планет повертатимуться з космосу живими через пару століть. Викривлення часу та швидкості у просторі призведуть до того, що з минулого можуть повертатись рідкісні захворювання чи виникатиме ефект «машини часу» в політиці, економіці та культурному житті окремих суспільних груп чи навіть народів і націй.

Кріогенний сон та експерименти із двигунами, що рухають ракети та кораблі зі швидкістю світла, призведуть до того, що першими гіперстрибок можуть здійснити одночасно різні вчені в різні періоди — і опиняться в одній і тій же точці в той самий час. Суспільні та наукові конфлікти за першість мандрівки в часі чи в космічному просторі будуть неминучими.

Крім того, технології конкуруватимуть із часом, як і швидкість передачі інформації. А щодо військової справи теж можливі казуси. Війна, розпочата зі швидкістю світла в одній точці галактики, дістанеться іншої її частини вже тоді, коли там зміниться пару десятків поколінь і люди забудуть, з чого все почалося. Або винайдуть технологію, котра буде набагато кращою за ту, яку застосовуватимуть військові супротивники. Тобто війни або будуть виграватись блискавично без численних жертв, або не закінчуватимуться століттями й тисячоліттями, лишаючи по собі випалені планети і цілі світи.

Відставання технологій ми можемо спостерігати вже зараз: апарат Rosetta, що сів на комету не так давно, має на борту камеру лише на 4 мегапікселя, тому що 2004-го, коли його запускали, це була найбільш передова технологія. Порівняйте з тими камерами, що є нині на озброєнні у NASA. Та навіть звичайний смартфон зараз знімає краще, ніж дорогий космічний апарат-дослідник десятирічної давнини!

Отже, час стане нашим головним ворогом у дослідженні трьох вимірів Всесвіту.

Майбутнє буде вкрай дивним

«Дивний і трішки збочений» — ось яке визначення може підібрати сучасний землянин, якщо характеризуватиме світ майбутнього за книжками письменників-фантастів. Закон Мура почне працювати не лише відносно процесорів, але й стосовно всього наукового прогресу.

Ми дивимося на зміни виключно з нашого поточного знання, з нашого минулого досвіду та того, як ми екстраполюємо все це на найближче майбутнє. Але лінійна залежність тут не працюватиме. Навіть найбільшого уявлення сучасників недостатньо, щоб передбачити, якими будуть культура, традиції, шлюб, мова, технології та наука за 100, 200, 1000 років. Як будуть виглядати побачення в епоху, коли буде вдосконалено технологію заміни людських органів та запобігання старінню? Чи ходитимуть 200-річні на побачення із 20-річними? Як буде виглядати освіта в майбутньому, коли не лише дистанційне навчання працюватиме, але й пряме потрапляння знань у мозок уві сні чи іншим шляхом? Що станеться з класичними школами та університетами?

Ще одна сфера — це віртуальна реальність. Що станеться з реальним світом, коли віртуальна проекція реальності поступово замінить реальні складові нашого поточного життя? Інтимне життя, домашні улюбленці, подарунки та розваги — якими вони стануть, коли умовний Oculus Rift більше не буде виключно гаджетом для ігроманів?

А найбільш неочікуване і складне — це штучний інтелект. Ми навіть уявити не здатні, в що можуть (чи не можуть) перетворитись у майбутньому перші роботи-андроїди, яких ми бачимо зараз. Можливо, Стівен Хокінг не такий вже й далекий від істини, коли остерігається майбутніх можливостей штучного інтелекту?

А ще в більшості популярних фантастичних книжок нічого немає про прогрес в цілому, про подолання голоду, епідемій існуючих захворювань чи бідності — але це типове лінійне мислення людей сучасності, а хто знає, як працюватимуть / не працюватимуть технології та логіка за умовні 500 років.

Найважче завдання — зробити прототип майбутнього. Якщо покладатись лише на письменників, можна уявити і райдужну, і апокаліптичну картину нашого життя за пару століть. Але лише реальність та життя нашого й наступних поколінь покажуть, чи сильно ми помилялися у своїх прогнозах.

За матеріалами: medium.com/forte-labs

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет